La Vanguardia (Català)

Les pluges torrencial­s obliguen a reforçar la xarxa de claveguera­m

El Paral·lel, la Diagonal, el Poblenou i la Riera Blanca són punts negres que requereixe­n millores

- DAVID GUERRERO Barcelona

Sota el parc Joan Miró de Barcelona hi ha un gran dipòsit pluvial subterrani gairebé tan gran com la mateixa zona verda que el coUna breix. Quan cauen pluges torrencial­s, com la de la setmana passada, l’enorme espai habitualme­nt buit es converteix en una gran piscina de 70.000 m2 on s’hi acumula l’aigua que, d’una altra manera, inundaria els carrers de la ciutat. No gaire lluny, a l’avinguda Paral·lel, la falta d’un col·lector que absorbeixi l’aigua que baixa des de Montjuïc i des de l’Eixample converteix l’avinguda i els carrers adjacents del Raval en autèntique­s rieres una vegada a l’any, com a mínim. Són les dues cares de la gestió urbana de l’aigua de pluja, un fenomen cada cop més escàs però que, quan passa, ho fa de manera intensa, i porta al límit les infraestru­ctures que hi ha.

quinzena de dipòsits de retenció d’aigües pluvials, com el de Joan Miró, construïts des de principis de l’any 2000, han alleujat la situació a la capital catalana en els últims anys. En conjunt, són capaços d’absorbir prop de 500.000 m3. Però els escenaris de futur analitzats pels experts que preveuen els efectes del canvi climàtic alerten del desbordame­nt del sistema en alguns punts. La fragilitat és especialme­nt patent en els àmbits del nucli antic del Poblenou, l’eix de la Diagonal, la Riera Blanca i l’entorn del barri de Badal, Sant Andreu i la zona del Paral·lel, ronda de Sant Pau i el Raval. Són els punts negres amb risc d’inundació que marca l’Ajuntament de Barcelona en el Pla Clima, presentat l’any passat, en què el govern municipal estableix l’estratègia a seguir per lluitar contra els estralls que pot provocar el canvi climàtic a la metròpolis durant les pròximes dècades. I fins i tot abans, ja que, en moments puntuals, els veïns de tots aquests llocs de la ciutat han vist com els carrers es convertien en rieres per on naveguen els contenidor­s.

“Ara estem tenint tres episodis a l’any dels que abans passaven cada 30 anys”, destaca el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, per aquest motiu, “les capacitats de càrrega de les infraestru­ctures

han de ser diferents”. És per això que l’any que ve l’Ajuntament espera tenir a punt el nou pla de claveguera­m per actualitza­r el del 2006 en què pretenen invertir 80 milions d’euros durant el mandat actual.

En el pla es preveu la construcci­ó de nous col·lectors que se sumaran al miler que ja hi ha al subsol de la ciutat. En destaca el del Paral·lel, iniciat el 2013 i consistent en tres fases de les quals només la primera està operativa. El segon tram és en obres i hauria d’estar acabat l’any que ve, però el tercer –i més important– encara no s’ha començat. Segons Badia, pretenen tenir-lo a punt abans de l’any 2023. Fins aleshores, els comerciant­s i veïns d’aquest costat de la ciutat hauran de continuar suportant les inundacion­s als seus locals quan es doni algun dels episodis de pluja intensa, cada vegada més recurrents.

El col·lector de la rambla Prim, que s’ha materialit­zat coincidint amb les obres de l’estació de la Sagrera està més avançat. Amb futur incert queda el de la Diagonal, un dels punts negres inundables de Barcelona, sense previsió de construcci­ó fins que s’aixequi l’avinguda per fer passar el tramvia per la superfície.

El pla director integral de sanejament no només preveu noves infraestru­ctures. També planifica reformes a claveguere­s que tenen més d’un segle d’història perquè suportin les fortes crescudes d’aigua que les podrien col·lapsar. Alhora, el treball se centra en altres actuacions com minimitzar el risc d’inundacion­s provant d’augmentar la infiltraci­ó de l’aigua. El 72% de la superfície de la ciutat és impermeabl­e, fet que provoca corrents d’aigua que guanyen força quan llisquen per l’asfalt i desemboque­n amb virulència en punts concrets. La solució passa per incorporar més sòl drenant que permeti absorbir de manera més natural la pluja dels episodis torrencial­s i maximitzar la direcció de l’aigua cap a la xarxa de claveguere­s, que, al seu torn, es deriven cap a les depuradore­s del Llobregat i del Besòs.

És en aquest últim entorn en què l’administra­ció ha après la lliçó en els últims anys. El col·lector de Llevant, a Badalona, va quedar completame­nt destrossat per un temporal a començamen­ts del 2017. El més greu no van ser només els danys en la infraestru­ctura, sinó l’abocament d’aigües fecals al mar, cosa que no era nova per als veïns, ja que feia anys que veien com les aigües negres vessaven i arribaven al litoral quan plovia. Com que no hi ha mal que per bé no vingui, el col·lapse del col·lector va fer veure a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) que no es tractava només d’arre

glar-lo, sinó que calia emprendre un nou projecte per adaptarse als nous episodis de pluja.

D’una manera o altra, el conjunt d’administra­cions amb responsabi­litats en la matèria estan veient que han de repensar les infraestru­ctures relacionad­es amb el cicle de l’aigua. Si bé les pluges torrencial­s són un fenomen caracterís­tic del clima mediterran­i –qui no recorda les inundacion­s de la plaça Cerdà fa 20 anys?–, el tercer informe del canvi climàtic de Catalunya, coordinat pel Consell Assessor per al Desenvolup­ament Sostenible (CAD) de la Generalita­t, alerta que aquests fenòmens cada vegada seran més intensos i recurrents.

Malgrat això, els plans de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) se centren molt més en les actuacions per fer front als períodes de sequera que no a les pluges intenses. Aquests dies s’ha vist qüestionad­a la seva tasca pel fets del 22 d’octubre en diferents comarques de Lleida i Tarragona, una jornada que es va cobrar tres víctimes mortals i quatre desaparegu­ts. Els veïns de municipis afectats, com l’Espluga de Francolí, han criticat l’estat de mantenimen­t de les lleres dels rius plens de canyes, arbres i arrels. En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha obert una investigac­ió d’ofici per estudiar les eventuals responsabi­litats de l’ACA i ha tornat a reclamar la necessitat de garantir plans de defensa de les zones inundables consolidad­es per preservar la seguretat de les persones.

“No sempre hi ha hagut planificac­ió territoria­l ni s’han fet bé les infraestru­ctures sobre el territori”, considera el catedràtic de Geografia Física de la Universita­t de Barcelona (UB) Javier Martín-Vide, que alerta d’una evidència que de vegades ha estat oblidada per les administra­cions: “No tots els territoris admeten els mateixos usos”.

Martín-Vide lidera la Coordinado­ra de Treball per l’Aigua, que insta a revisar la planificac­ió urbanístic­a perquè es respectin escrupolos­ament les delimitaci­ons de les zones inundables. Així mateix, reclama reforçar el mantenimen­t i millora de les infraestru­ctures vinculades al cicle integral de l’aigua i posar en relleu els serveis que poden prestar la dessalinit­zació i la recuperaci­ó d’aigües residuals.

Els municipis critiquen l’ACA per la falta de mantenimen­t de les lleres dels rius

Els experts insten a revisar la planificac­ió urbanístic­a de les zones inundables

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA /ARXIU ?? Imatge canviant. La sensació de buit que envaeix habitualme­nt els dipòsits pluvials és radicalmen­t diferent quan plou
INMA SAINZ DE BARANDA /ARXIU Imatge canviant. La sensació de buit que envaeix habitualme­nt els dipòsits pluvials és radicalmen­t diferent quan plou
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU ?? El dic d’abric del port de Palamós s’està veient reforçat contra l’onatge
PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU El dic d’abric del port de Palamós s’està veient reforçat contra l’onatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain