La Vanguardia (Català)

Vuit milions per a nous punts de recàrrega

La Generalita­t anuncia a Expoelectr­ic una campanya a partir de l’any que ve per incentivar l’ús dels vehicles elèctrics

- SARA SANS Barcelona

A partir de l’any vinent, una vegada acabat el desplegame­nt de la xarxa de punts de càrrega ràpida a Catalunya, “el Govern invertirà vuit milions per impulsar la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica per a particular­s”, va anunciar ahir la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, en la inauguraci­ó d’Expoelectr­ic. La fira dels vehicles elèctrics i les energies renovables exposa aquest cap de setmana els últims prototips. “Volem sembrar i sensibilit­zar i, sobretot, que la gent els pugui provar, perquè això ja no té marxa enrere”, adverteix Ramon Caus, director del certamen.

Caus calcula que, entre ahir i avui, unes 1.300 persones podran provar una vintena de models elèctrics i híbrids. Entre ells, el nou Nissan Leaf, amb un sol pedal, o l’e-Nv200, la furgoneta elèctrica que la companyia japonesa fabrica a Catalunya; el primer model purament elèctric d’Audi, amb una autonomia de més de 400 quilòmetre­s, o el Kia e-Niro, que pot recórrer fins a 600 quilòmetre­s amb una sola càrrega en entorns urbans. Altres marques com Renault, Kia, Hyundai, Mini, Peugeot, Opel, Mercedes, BMW, Zero Motorcycle­ss o Harley-Davidson, amb el seu prototip elèctric (de 34.000 euros), presenten a la fira que té lloc a l’Arc de Triomf de Barcelona les seves apostes per a un mercat en clar creixement però amb reptes importants, entre ells, millorar l’autonomia de les bateries o la falta de punts de recàrrega.

Chacón va recordar que l’Institut Català d’Energia completarà aquest any una xarxa pública de recàrrega ràpida, en la qual han invertit 2,5 milions d’euros, que constarà de més de 100 punts i que permetrà que cap part del territori no estigui a més de 30 quilòmetre­s d’una estació pública de recàrrega ràpida.

En l’organitzac­ió de la fira, que té 55 expositors i 165 models de vehicles (també motos, bicicletes i patins) hi estan involucrad­es tant la Generalita­t (a través de l’ICAEN) com l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Àrea Metropolit­ana. Els seus representa­nts van insistir en l’aposta per reduir la contaminac­ió a les ciutats i en el paper de la mobilitat per lluitar contra el canvi climàtic.

Per predicar amb l’exemple, Expoelectr­ic té, a més dels punts de càrrega –que proporcion­a Endesa i que permeten recarregar simultània­ment 22 vehicles– un espai dedicat a l’autoconsum. Mitjançant un dispositiu anomenat “anella elèctrica” es crea i es gestiona tota l’energia que consumeix la mateixa fira. Aquesta energia, d’origen sostenible, es produeix a través de plaques fotovoltai­ques, bateries d’emmagatzem­ament i aportacion­s energètiqu­es procedents dels vehicles, de manera que l’usuari és consumidor i productor d’energia alhora.

Dotze marques presenten els seus models de cotxes ‘nets’ a la fira, que té lloc a l’Arc de Triomf

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La fira disposa de 55 expositors i 165 models de vehicles
MANÉ ESPINOSA La fira disposa de 55 expositors i 165 models de vehicles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain