La Vanguardia (Català)

35 anys del ‘30 minuts’

El programa més veterà de TV3 ha emès més de 1.000 reportatge­s des que es va estrenar el 1984

- Redacció

TV3 estrenava el 19 d’octubre del 1984 l’espai informatiu que s’ha convertit en el més veterà de la cadena juntament amb els Telenotíci­es . El 30 minuts ha emès durant aquests 35 anys 1.075 reportatge­s de producció pròpia o associada i ha continuat liderant la franja del prime time dels diumenges a la nit. El programa va celebrar l’efemèride dimecres passat al Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona (CCCB) en un acte on hi va haver els tres directors que ha tingut l’espai, Joan Salvat, Eduard Sanjuán i Carles Solà, que van bufar les espelmes d’un pastís de la casa Escribà per celebrar l’aniversari, que va ser presentat pel director de TV3, Vicent Sanchis, i el cap d’informatiu­s de TV3, David Bassa.

Joan Salvat va estar 24 anys, del 1984 al 2008, al capdavant de la direcció del programa. Per ell és el record d’una època daurada: “Si en aquell moment m’haguessin dit que arribaríem fins aquí, no m’ho hauria cregut. Va començar com un repte, i sinceramen­t pensava que no duraria més enllà d’un any”. Descobrir el món als espectador­s de TV3 era “l’obsessió en una època amb molts canvis sociopolít­ics”, va explicar Salvat, que va recordar que el programa es va començar a emetre els divendres i llavors els reportatge­s duraven 3 o 4 minuts. Després es va passar a emetre els dissabtes abans del Telenotíci­es vespre i finalment va passar als diumenges en prime time, on s’ha quedat.

Eduard Sanjuán va ser el segon director del 30 minuts, del 2008 al 2017. “La primera gran assignatur­a d’un director d’aquest espai és saber què és un 30 minuts: que és un reportatge, que no és un documental, que no és una crònica llarga o una notícia del telenotíci­es allargada”. I va continuar: “Un reportatge s’ha de poder dividir en seqüències, tenir seguiment de personatge­s, que aquests tinguin força, que la realitat es desdobli en diferents angles, que mostri diferents veus...però tampoc hi ha cap fórmula perfecta, pots tenir tot això i que no sigui un bon reportatge.”

“La mirada del 30 minuts és observacio­nal”, va afegir Carles Solà, el director actual de l’espai. “Observem la realitat perquè el nostre públic reflexioni. L’espai busca anar més enllà del que es veu cada dia a la tele, als informatiu­s”. Solà, que s’encarrega de la direcció del programa des del 2017, va parlar d’un canvi d’enfocament “per encarar els conflictes socials, la crisi climàtica i centrar-se en la gent més vulnerable de la societat”.

 ?? CCMA ?? Joan Salvat, Eduard Sanjuán i Carles Solà, els tres directors
CCMA Joan Salvat, Eduard Sanjuán i Carles Solà, els tres directors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain