La Vanguardia (Català)

“Donar veu als joves”

David Jou, nou president de la Fundació Joan Maragall

- Barcelona

El físic i poeta David Jou (Sitges, 1953), acabat de jubilar de la universita­t i col·laborador del suplement de Ciència de La Vanguardia del 1983 al 1994, és el nou president de la Fundació Joan Maragall (FJM), en substituci­ó de Josep Maria Carbonell, que ha dirigit la institució els últims vuit anys. Jou arriba amb la intenció de donar un nou impuls a diversos fronts: potenciar els seminaris, accentuar la sintonitza­ció amb les preocupaci­ons actuals, ampliar la faceta internacio­nal i donar veu als joves.

El nou president ha detallat a aquest diari la intenció d’enfortir els contactes amb organitzac­ions internacio­nals, com Pax Romana, de què formen part des de fa dos anys; l’Acadèmia Europea de les Religions, que es reuneix una vegada a l’any a Bolonya, i la Xarxa Europea de Centres Culturals Catòlics, en què s’han integrat aquest estiu i hi participen uns 30 centres. A llarg termini també tenen la intenció de promoure un Centre Cultural Cristià a Barcelona, per donar més visibilita­t a les entitats cristianes. “El referent internacio­nal són centres com els Bernardins de París, San Fedele de Milà o San Domenico de Bolonya”, explica el nou president de l’FJM. El repte, en aquest cas, no és només trobar el finançamen­t que permeti tenir un centre propi, sinó garantir un públic estable. “Estem encara en una fase embrionàri­a”, aclareix Jou. En tant que centre cristià podria acollir entitats protestant­s, però tampoc no es descarta que pogués incloure actes interrelig­iosos.

A llarg termini es vol promoure un Centre Cultural Cristià a Barcelona

David Jou forma part del patronat de l’FJM des del 1993 i considera que la seva presència als debats generats a l’entorn de l’entitat l’ha estimulat personalme­nt per endinsar-se en una poesia religiosa, amb més contingut teològic que sentimenta­l, i per aprofundir en el debat sobre ciència i fe. Precisamen­t, ara una de les seves propostes és impulsar un seminari sobre ciència i fe i coordinar-lo amb cursos similars que es fan al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès i a la Facultat de Teologia de Barcelona.

Una de les activitats importants serà la que desenvolup­arà la filòsofa i teòloga Lucía Ramón el 7 de maig sobre Feministes agnòstique­s i feministes cristianes: un diàleg inexplorat.

Jou tampoc no descarta incidir més en les arts plàstiques, ja que fins ara s’ha posat més atenció en la literatura i la música. “Un altre objectiu és donar veu als joves perquè expliquin les seves inquietuds, coneixe’ls i acostar-se a les seves formes d’expressió als mitjans digitals”. Aquesta voluntat de renovació es compagina amb una línia de continuïta­t en la intensitat i el nivell d’exigència de les activitats. Es mantindrà la publicació de llibres i dels Quaderns, i també de la revista Qüestions de Vida Cristiana, que va néixer a l’empara de l’abadia de Montserrat i que ara depèn de la Fundació Joan Maragall, sota la direcció de Miquel Calsina.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? David Jou, físic i poeta, és el nou president de l’FJM
MANÉ ESPINOSA David Jou, físic i poeta, és el nou president de l’FJM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain