La Vanguardia (Català)

El relator de l’Europa

- RAMON VERGÉS I SOLER (1942-2019) Historiado­r i exdirectiu del CE Europa

L’altra Catalunya futbolísti­ca, la que malviu fora les muralles del Camp Nou, aplega desenes de persones honestes entregades a uns colors que prou podrien protagonit­zar una versió esportiva dels Homenots de Josep Pla.

De tants homenots del futbol català silenciats pels mitjans de comunicaci­ó i els estaments federatius, Ramon Vergés representa l’essència del Club Esportiu Europa. Tot i que mai no va vestir la samarreta escapulada ni va presidir el tercer club de futbol de Barcelona, la seva obra (tres llibres sobre la història de l’Europa i centenars d’articles publicats als butlletins de l’entitat i mitjans graciencs), la seva dedicació com a directiu i delegat i sobretot la seva bonhomia el consagren com una personalit­at irrepetibl­e. Tanmateix, la seva tasca divulgativ­a traspassa l’entorn europeista, ja que en els seus textos sempre va destacar i lloar els grans futboliste­s dels altres clubs catalans. A més, a més, el seu arxiu fotogràfic i estadístic ha estat sempre a disposició d’altres homenots com ell, de Lleida, Tarragona, Sabadell, Sants, Girona i tantes poblacions amb solera futbolísti­ca.

El llegat que deixa Vergés és immens: els llibres del 75è i 100è aniversari de l’Europa i el dels 50 anys de vida del camp del carrer de Sardenya; incomptabl­es articles amb cròniques, anècdotes i records biogràfics dels jugadors i presidents més transcende­nts que han passat pel club d’ençà de la seva fundació, el 1907. Una obra feta amb passió però alhora amb rigor, precisió i molta objectivat. Un estil periodísti­c que Vergés va anar forjant a còpia de llegir i rellegir els diaris i els setmanaris que abans dedicaven pàgines senceres al futbol català. Mundo Deportivo, Lean, Dicen, Solidarida­d Nacional, Vida Deportiva, La Vanguardia o El Correo Catalán, entre molts d’altres, van ser les seves fonts d’informació durant dècades; així com les magnífique­s publicacio­ns esportives dels anys vint, que anava a comprar al mercat de Sant Antoni o que li regalaven vells europeiste­s perquè ell les conservés. Sense ser periodista –treballava d’administra­tiu en una empresa química– va esdevenir el mestre d’algunes generacion­s de joves redactors que van passar pel camp del carrer de Sardenya. Va ensenyar-nos que d’una conversa directa se’n pot extreure molta informació i d’una xerrada pot néixer una amistat.

El seu instint nostàlgic va fer que es relacionés amb molts jugadors i presidents de totes les èpoques. Admirava el joc de Pep Granés, que va fitxar pel Reial Madrid a finals dels anys cinquanta i enyorava la meravellos­a dècada dels seixanta, en què l’Europa va jugar a la Segona Divisió espanyola i va semblar que podia tornar a la Primera Divisió, categoria en què va disputar les primeres edicions. L’any 1975 va entrar a la junta de Balagué i va dedicar molts hores a divulgar el passat gloriós del club.

Més tard, com a delegat del primer equip va viure tres cites inoblidabl­es: l’ascens a Segona B assolit al camp del Pinós l’any 1994 i les copes de Catalunya guanyades al FC Barcelona (1997 i 1998). Primer al municipal de l’Hospitalet i després al ja desaparegu­t Miniestadi, el David escapulat i pobre va derrotar el Goliat blaugrana i multimilio­nari. Allò va apropar Vergés a la glòria celestial!

Tot això i més coses van fer que fos distingit amb el premi Vila de Gràcia en la categoria de recerca històrica correspone­nt a l’edició del 2011.

Aquest matí l’europeisme li dirà adeu a les Corts (11 h), però el seu record romandrà per sempre a la seva vila, Gràcia.

ALBERT BENET

 ?? ÀNGEL GARRETA ??
ÀNGEL GARRETA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain