La Vanguardia (Català)

L’Europa de les dues velocitats

- XAVIER G. LUQUE

Molt ha canviat el futbol –i els equilibris polítics– des de la disputa del primer Campionat d’Europa de seleccions, el 1960. L’edició actual, la del 2020, tanca la fase de classifica­ció el 19 de novembre. Hi han competit 55 equips, tot un rècord, molt allunyat de les xifres discretes d’aquella primera Eurocopa. En l’edició inaugural es van enfrontar tot just disset seleccions en una sèrie d’eliminatòr­ies a anada i tornada amb absències sonades com les d’Anglaterra, Itàlia o l’Alemanya Federal (qui sí que s’hi va apuntar va ser la República Democràtic­a d’Alemanya, la del bloc comunista). Espanya, amb un equipàs que reunia Di Stéfano, Kubala i Suárez, més Helenio Herrera a la banda, va superar Polònia a vuitens de final... i després va rebre ordres de la superiorit­at de no enfrontar-se a quarts amb la Unió Soviètica, per la qual cosa va quedar eliminada.

Seixanta anys més tard qualsevol país per reduït que sigui i encara que ni tan sols organitzi una lliga local vol prendre part en l’Eurocopa. La inflació del calendari de partits ha provocat una situació que mereixeria una anàlisi detallada i, per què no, plantejars­e seriosamen­t un altre sistema de competició.

Situar en peu d’igualtat les 55 seleccions europees dona peu a les constants aturades de les lligues i a les actuals fases de classifica­ció interminab­les –i de discret interès esportiu– en què es produeixen resultats d’escassa competitiv­itat, com els recents 6-0 d’Itàlia a Liechtenst­ein, el 9-0 tant de Rússia com de Bèlgica a San Marino, el 8-0 d’Alemanya a Estònia o el 0-6 de Dinamarca a Gibraltar. A l’Eurocopa 2020 hi competeixe­n, sense cap distinció de categoria, fins a setze seleccions que no apareixen entre els noranta primers llocs del rànquing FIFA, incloent-hi l’última del món, posició 209, San Marino.

La situació actual parteix de tres factors difícils de modificar. En primer lloc, que cada país té el seu vot i aquest esperit democràtic dona sucosos dividends als dirigents de la UEFA i la FIFA. En segon lloc, les federacion­s de països modestos futbolísti­cament parlant aconseguei­xen interessan­ts ingressos pels drets de televisió. I finalment, en tercer lloc, les audiències als països més potents no se’n ressenten. Encara que pugui sorprendre, les xifres d’audiència dels partits d’Espanya són excel·lents sense que importi gaire l’entitat del rival. En el grup de classifica­ció, la roja ha jugat dues vegades contra les Illes Fèroe i una contra Malta (queda pendent una altra confrontac­ió). Si considerem que el millor xoc del grup, el decisiu Suècia-Espanya del 15 d’octubre, va interessar a 4 milions d’espectador­s i va ser el més vist del dia, pot establir-se la comparació. I es comprova que les xifres dels tres partits anteriorme­nt esmentats no desmereixe­n gens: Illes Fèroe-Espanya va tenir 2,2 milions d’espectador­s; la devolució de la visita va assolir els 3,1 milions, i el Malta-Espanya va fregar... els 5 milions! En els tres casos es va tractar, per descomptat, de l’espai més vist del dia a les television­s espanyoles.

Mentre aquesta situació, amb l’Europa futbolísti­ca de dues velocitats competint a la mateixa autopista, es consolida, els rècords negatius d’aquests equips menors –que en alguns casos no estan a l’altura ni de categoria regional– van creixent.

SAN MARINO

L’última del món

Federació acceptada internacio­nalment des del 1988, ocupa l’últim lloc del rànquing FIFA, empatada amb Anguilla, territori britànic del Carib. San Marino no ha guanyat mai un partit en competició oficial i només té una victòria, la que va aconseguir, en un xoc amistós contra Liechstens­tein, el 2004. Entre els pitjors resultats de la Sereníssim­a República de San Marino hi figura el 0-13 contra Alemanya del setembre del 2006 i entre els seus rècords negatius sobresurte­n les 61 derrotes consecutiv­es. L’actu

La inclusió de 55 seleccions a l’Eurocopa provoca resultats d’escàndol i partits de poc nivell futbolísti­c

al és la seva vuitena participac­ió en la fase prèvia de l’Eurocopa i de moment ha disputat vuit partits: vuit derrotes, cap gol marcat i 43 de rebuts.

ANDORRA El millor equip juga a Espanya

És molt recent, de l’11 d’octubre, l’extraordin­ària victòria andorrana davant Moldàvia (1-0) en partit del grup H, que comparteix a més amb Turquia, França, Islàndia i Albània. Anteriorme­nt al dia històric del futbol andorrà la selecció acumulava 56 derrotes en 56 partits disputats en l’Eurocopa, on va debutar en l’edició del 2000. El futbol s’estructura en dues divisions a Andorra, però amb la curiositat que el millor equip, el FC Andorra, competeix en la Federació Espanyola, al grup III de Segona B. Rellançat pel grup Kosmos amb Gerard Piqué al capdavant, els seus objectius no passen precisamen­t per incorporar-se a les competicio­ns locals, en què el Santa Coloma és el dominador habitual i l’equip que es classifica per a les eliminatòr­ies prèvies de la Champions (en una ocasió, davant el FC Banants Erevan armeni, va aconseguir superar una ronda). En sis fases prèvies d’Eurocopa, Andorra suma actualment 58 partits, amb una victòria i 57 derrotes, 12 gols marcats i 165 d’encaixats.

LIECHTENST­EIN No té Lliga pròpia

Va debutar a l’Eurocopa el 1996. En l’edició actual ha aconseguit dos empats: a Atenes davant Grècia i a casa amb Armènia. Tot i això, els seus equips no competeixe­n en la Champions perquè la federació del país no organitza cap lliga, i estan repartits per les diverses categories del futbol suís. Sí que es disputa una Copa liechtenst­einesa, la qual cosa permet al campió disputar la ronda preliminar de la Lliga Europa. El seu èxit més gran va ser empatar a 2, després d’anar 0-2, amb el Portugal de Cristiano en un partit de classifica­ció per al Mundial 2006. El balanç de set participac­ions en la fase prèvia de l’Eurocopa és de 61 partits, 5 victòries, 8 empats i 48 derrotes. Ha marcat 20 gols i n’ha rebut 184.

MALTA Amb el record del 12-1 del 1984

Membre de la UEFA des del 1960, Malta ja va competir en una de les primeres edicions de l’Eurocopa (1964) i hi és assídua des del 1972, amb resultats tan recordats com la derrota per 12-1 davant Espanya (fase prèvia del 1984) en un partit amb versions per a tots els gustos i només una certesa: la roja necessitav­a guanyar per onze gols o més i així va ser. En l’actual Eurocopa comparteix grup amb Espanya, Suècia, Romania, Noruega i les Illes Fèroe. Ha perdut set partits però n’ha guanyat un, contra les Illes Fèroe, en un repartimen­t de resultats (jo et guanyo a casa meva, tu em guanyes a la teva) que cada vegada és més habitual en aquests grups quan coincideix­en dos equips netament inferiors.

GIBRALTAR I KOSOVO Els enemics d’Espanya

La selecció de Gibraltar va tenir un part llarg i complicat per l’oposició d’Espanya que fos reconeguda. Va sol·licitar l’ingrés a la UEFA el gener del 2007, però va ser rebutjada. L’agost del 2011 el Tribunal Arbitral de l’Esport (TAS) li va donar la raó i va ser finalment acceptada el maig del 2013. Però llavors va patir el veto de la FIFA, i va tornar a intervenir el TAS, fins a l’admissió definitiva del 2016. El seu historial esportiu és curt, però amb algun esclat com les victòries sobre Malta, Letònia i Armènia, aquesta en camp contrari i primer triomf en partit oficial. Va debutar en fases prèvies en l’Eurocopa 2016, va perdre els deu partits i es va endur 56 gols (rècord). En aquesta edició competeix amb Irlanda, Dinamarca, Suïssa i Geòrgia, ha jugat sis partits i ha acumulat sis derrotes i un balanç de 2-19 en els gols. Els seus partits a camp propi els disputa a l’Algarve, a Portugal. Gibraltar, a diferència de Liechtenst­ein, sí que organitza un torneig nacional, amb els seus ascensos i descensos, i una norma fixa: cada equip ha d’alinear almenys tres gibraltare­nys. Una altra selecció vetada per Espanya és la de Kosovo. De fet, en els sortejos està establert que cap de les dues no pot compartir grup amb la roja. Kosovo és l’última incorporac­ió a la FIFA i la UEFA i està obtenint bons resultats, de manera que cal esperar que el seu rànquing millorarà gradualmen­t. En aquesta Eurocopa fins i tot té opcions de classifica­ció per a la fase final.

ESTÒNIA, LETÒNIA I LITUÀNIA Tres casos similars

Les tres repúblique­s bàltiques van desaparèix­er del món futbolísti­c amb l’ocupació soviètica i van tornar-hi, a partir del 1992, amb les seves respective­s independèn­cies. Totes tres se situen a la cua mundial segons el rànquing FIFA i no han assolit mai una fase final de Mundial o Eurocopa amb una excepció, quan Letònia va entrar a l’Euro 2004 i a més, al seu grup, va sumar un punt: un empat a zero contra Alemanya. En l’actualitat, tot i això, de les tres és precisamen­t Letònia la més mal situada, fregant el lloc 150 del món. En la fase actual de l’Eurocopa 2020 Lituània i Estònia han esgarrapat un punt i Letònia és una de les tres seleccions (amb Gibraltar i San Marino) que perd tot el que juga.

ILLES FÈROE El gol del fuster escaquista

La selecció de les Illes Fèroe va disputar el seu primer partit oficial el setembre del 1990 i va ser un èxit sensaciona­l: una victòria sobre Àustria (1-0) amb gol de Torkil Nielsen, fuster de professió, en un partit que es va jugar a Suècia, ja que en aquell moment l’estadi nacional no estava homologat per la UEFA. Nielsen, per cert, també és un dels millors escaquiste­s del país. Dins dels petits països també hi ha nivells i les Illes Fèroe han batut amb claredat rivals com Gibraltar (4-1 el 2014), Liechtenst­ein (3-0 el 2018) o San Marino (3-0 el 1995). Entre els selecciona­dors de les Fèroe destaquen exfutbolis­tes de nivell mundial com Allan Simonsen (del 1994 al 2001) o Henrik Larsen (del 2002 al 2005).

Altres seleccions europees que també apareixen per sota del lloc noranta del món són Luxemburg, Armènia, l’Azerbaidja­n, el Kazakhstan, Moldàvia i Xipre. Cap no passarà la fase prèvia, encara que en alguns casos (Armènia, Xipre i el Kazakhstan) almenys són capaces d’espantar de tant en tant.

 ??  ?? VICTÒRIA PER 1-4
Els jugadors de la selecció espanyola celebren un gol en la visita al camp de les Illes
Fèroe, el 7 de juny, en un partit de la fase de grups de l’Eurocopa 2020 disputat a
Tórshavn
VICTÒRIA PER 1-4 Els jugadors de la selecció espanyola celebren un gol en la visita al camp de les Illes Fèroe, el 7 de juny, en un partit de la fase de grups de l’Eurocopa 2020 disputat a Tórshavn
 ?? JENS KRISTIAN VANG / EFE ??
JENS KRISTIAN VANG / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain