La Vanguardia (Català)

Anglaterra suspèn el ‘fracking’ per seguretat

El Govern tem pels terratrèmo­ls de l’extracció de gas

- BLANCA GISPERT

El Govern britànic va anunciar ahir que Anglaterra suspendrà el fracking de manera temporal per por de nous terratrèmo­ls al territori. El fracking, o fracturaci­ó hidràulica, és una tècnica d’extracció de gas del subsòl que consisteix en la injecció d’aigua i químics a altes pressions.

El ministeri britànic d’Energia, Empresa i Estratègia Industrial va prendre ahir aquesta decisió partint d’un informe de l’Autoritat del Petroli i el Gas, que afirma que “actualment, no és possible predir amb precisió la magnitud o probabilit­at dels terratrèmo­ls relacionat­s amb les operacions de fracking”. L’informe analitzava un sisme de 2,9 graus a l’escala de Richter que va ocasionar l’empresa extractora Cuadrilla a l’agost a la localitat de Blackpool, al nord d’Anglaterra. Andrea Leadsom, secretària d’Empresa i Energia, va concretar ahir que la suspensió serà temporal i que durarà fins que la ciència no certifiqui la seguretat d’aquesta tècnica d’extracció. La decisió compromet diverses empreses com Cuadrilla, Ineos, Centrica o Total, que han invertit prop de 600 milions aquests últims anys. El Regne Unit era, al costat dels Estats Units, el Canadà, Mèxic, la Xina, l’Argentina i Austràlia un dels països amb més activitat en aquest sector.

Però de fet, no és la primera vegada que Anglaterra prohibeix el fracking temporalme­nt. El novembre del 2011, el Govern va aprovar una altra moratòria que va tenir un any de durada. A més, altres territoris del Regne Unit s’han mostrat reticents a aquesta tècnica. A Escòcia, el fracking està suspès des del 2013. A Gal·les, el Govern va suspendre les extraccion­s el 2015 mentre que a Irlanda del Nord hi ha polítiques contra aquest mètode d’extracció.

Ahir, l’anunci del Govern britànic va ser acollit amb els braços oberts per l’activisme mediambien­tal i els veïns del nord d’Anglaterra, mobilitzat­s des de l’agost. Tot i això, l’oposició va qualificar d’electorali­sta la mesura, perquè va ser anunciada tot just dos dies abans de l’inici de campanya electoral. “La suspensió temporal del fracking és un intent de guanyar vots” va dir ahir en un tuit Jeremy Corbyn, líder del Partit Laborista, fent referència al vot que el Partit Conservado­r podria perdre a les zones rurals del nord d’Anglaterra, on precisamen­t hi ha enclavamen­ts de companyies extractore­s. Ahir Corbyn també va acusar de mentider el primer ministre britànic, Boris Johnson. De fet, el líder conservado­r havia donat suport al fracking l’any 2012, quan va escriure al Daily Telegraph que el seu descobrime­nt és una “notícia gloriosa per a la humanitat”. A més, aquest any, el Govern britànic havia considerat el fracking com una tècnica crucial per a la reducció del carbó i l’obtenció d’energia de manera domèstica. El Regne Unit és un gran importador de gas natural liquat, un recurs de preu extremadam­ent volàtil. Segons Reuters, el 80% de les llars d’Anglaterra depenen de les importacio­ns de gas natural. A més, la reducció de la dependènci­a del mercat exterior era crucial en un moment tan complex com la sortida del Regne Unit de la Unió Europa i les possibilit­ats d’un Brexit sense acord. Per tot això, ahir el Govern va deixar la porta oberta al fracking. En una entrevista a la BBC, la secretària Leadsom va dir que el Govern no prohibirà el fracking permanentm­ent perquè el Regne Unit té “una oportunita­t enorme amb aquesta tècnica”, això sí, “sempre que la ciència ho avali”.

L’oposició qualifica d’electorali­sta la mesura dels ‘tories’, als quals acusa de voler retenir el vot en zones rurals

 ?? BOGDAN MARAN / EFE ?? Manifestan­ts davant d’una extracció de l’empresa Cuadrilla
BOGDAN MARAN / EFE Manifestan­ts davant d’una extracció de l’empresa Cuadrilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain