La Vanguardia (Català)

CONTENIDOR­S DE RECANVI

L’Ajuntament concentra en unes instal·lacions municipals de la Zona Franca més de 800 unitats a punt per ser distribuïd­es

- RAÚL MONTILLA

Barcelona prepara més de 800 dipòsits d’escombrari­es per substituir els cremats

Ordenats en diverses fileres, en grups de quatre unitats, tots esperant el moment que arribi l’ordre per tornar a ocupar els carrers on, abans del 14 d’octubre, hi havia els seus antecessor­s. Més de 800 contenidor­s esperen en unes instal·lacions municipals del carrer Motors de la Zona Franca que es doni llum verda perquè siguin reposats. La decisió, expliquen fonts municipals, es prendrà quan ho recomanin els cossos de seguretat, però podria ser imminent.

Aquestes mateixes fonts expliquen que no serà avui, i potser demà tampoc. Però que a partir de llavors... Qui sap. Del que no hi ha dubtes és que l’ordre de reposició es prendrà en el marc d’una reunió del Cecor, el Centre de Coordinaci­ó municipal en què participen Guàrdia Urbana i Mossos, però també Bombers i Protecció Civil, així com altres serveis implicats: operadors i tècnics de mobilitat, neteja, vialitat... Abans de fer el pas es vol estar tan segur com sigui possible que els nous contenidor­s –el preu unitari supera els 1.250 euros– no correran la mateixa sort que els 1.044 que es van convertir, literalmen­t de la nit al dia, en un garbuix de plàstic, que es van cremar –els van cremar– en el marc dels aldarulls del mes passat, en què una part de l’Eixample va ser camp de batalla durant sis nits.

El fet que ara es concentrin en un sol espai a la Zona Franca –fins dissabte estaven repartits per diferents dependènci­es municipals– té per objectiu precisamen­t agilitar els treballs de distribuci­ó per tota la ciutat una vegada es doni llum verda al seu retorn.

Els Serveis de Neteja i Residus del Consistori es mantenen prudents i no s’aventuren a dir quant temps es tardarà, però sí que indiquen que estan a punt per quan arribi l’ordre. I que es repartiran tan ràpid com sigui possible. Potser serà qüestió d’un parell de dies.

Segons fonts municipals, encara no hi són tots, i entre els més de 800 contenidor­s concentrat­s a la Zona Franca n’hi ha, a part de nous, d’altres que es van retirar de manera preventiva durant les agitades nits d’octubre per saltats var-los de la crema. Però, malgrat que en falten més d’un parell de centenars per arribar, no hi ha preocupaci­ó. L’empresa Ros Roca els va lliurant així que surten de la fàbrica: tenir-los tots és qüestió de dies. De fet, els més de 800 actuals, pràcticame­nt, ja permetrien recuperar la normalitat prèvia al 14 d’octubre.

Paral·lelament, els serveis jurídics de l’Ajuntament continuen treballant sobre la via en la manera de fer front, si és viable, a la recuperaci­ó dels 1,3 milions d’euros que es van cremar amb la destrucció dels contenidor­s. Tot i així, fonts municipals recorden que la factura dels aldarulls encara és més alta: l’Ajuntament la va quantifica­r en 3,1 milions, ja que al marge també van resultar afecun total de 6.400 metres quadrats de paviment o es van destrossar 180 papereres, i també 358 galledes d’escombrari­es, que també s’estan substituin­t de mica en mica.

Fins al moment que es doni l’ordre de reposició, es manté el dispositiu actual. A les zones més afectades, com Via Laietana, plaça Urquinaona, carrer Trafalgar, passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan amb Diputació, es recomana veïns i establimen­ts que busquin els contenidor­s més propers o, si no, que dipositin les escombrari­es al carrer, però a partir de les 20 hores, no abans. I és que es veuen massa bosses en plena via pública ja des de primeres hores del matí. Des de l’Ajuntament també es demana que no es dipositin bosses plenes de residus a les papereres o voltants.

El Consistori mantindrà fins que es distribuei­xin els contenidor­s el dispositiu especial posat en marxa, bàsicament, el reforç dels equips de camions de càrrega lateral que buiden els contenidor­s amb d’altres de càrrega posterior per poder recollir totes les bosses d’escombrari­es que es deixen a la via pública fora dels recipients.

La decisió, que podria ser imminent, es prendrà en el marc del Cecor, segons els cossos de seguretat

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els contenidor­s nous esperen al carrer Motors que les forces de seguretat considerin oportú col·locar-los.
ÀLEX GARCIA Els contenidor­s nous esperen al carrer Motors que les forces de seguretat considerin oportú col·locar-los.
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un operari camina pel mar de contenidor­s de les instal·lacions municipals del carrer Motors
ÀLEX GARCIA Un operari camina pel mar de contenidor­s de les instal·lacions municipals del carrer Motors
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Bosses d’escombrari­es al carrer Trafalgar
MANÉ ESPINOSA Bosses d’escombrari­es al carrer Trafalgar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain