La Vanguardia (Català)

Un escarni intolerabl­e

- Màrius Carol Director

ATots els homes del president, el llibre de Carl Bernstein i Bob Woodward sobre el cas Watergate, que va arruïnar la presidènci­a de Richard Nixon, s’explica com des de la Casa Blanca es va posar en marxa una campanya contra la credibilit­at de The New York Times, en la qual feia l’efecte que el poble s’alçava contra un editorial del diari i estava disposat a gastar-se uns quants milers de dòlars per rebatre’l. En realitat, es va pagar des d’una caixa B de l’Administra­ció, i en un paràgraf de l’anunci es llegia: “A qui han de creure vostès, a The New York Times o al poble nord-americà?”.

La independèn­cia del periodisme sempre ha estat un destorb per al poder polític. El bon periodisme quasi mai combrega amb les versions oficials, i sempre hi ha gent amb ganes de tancar la boca als mitjans i d’intimidar els profession­als. Aquesta setmana han aparegut una sèrie de pasquins amb noms de periodiste­s. Les seves fotografie­s i dades personals reproduïde­s en cartells sense peu d’impremta, on són qualificat­s de terroriste­s, resulten un escarni intolerabl­e contra la llibertat d’expressió. Aquests profession­als s’han limitat a explicar el que ha passat als carrers de Barcelona en les últimes setmanes. El menys important és qui ha imprès i distribuït aquests cartells. El més greu és que des de la presidènci­a de la Generalita­t no s’hagi condemnat aquestes accions pròpies d’una societat insana. És possible que si la seva portaveu no sap veure violència en qui dona un cop de puny a la cara a un empresari que intenta arribar al Palau de Congressos no tingui prou sensibilit­at per denunciar la distribuci­ó de fotografie­s de periodiste­s que “són amics dels Mossos”, com per exemple es qualifica la redactora d’aquest diari.

Una societat incapaç de criticar les atzagaiade­s dels propis perquè són “els nostres” no té cap futur. No es pot construir res des de la misèria moral de pensar que el que succeeix a la nostra trinxera és bo i el que passa a les files contràries resulta necessària­ment dolent. Aquest maniqueism­e simplista i vergonyant indica que hem caigut a la trampa de creure que uns són al costat bo de la història i d’altres no. Atacar la llibertat d’expressió quan les notícies no ens agraden no ens fa millors, sinó que mostra la nostra incapacita­t per imposar arguments elaborats des de la raó i la intel·ligència.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain