La Vanguardia (Català)

El caos i el desconcert marquen l’inici de l’agra campanya britànica

Johnson compara Corbyn amb Stalin pels seus atacs als multimilio­naris

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

Boris Johnson va portar ahir una bandereta i un xiulet al palau de Buckingham. La reina va agitar la primera i va bufar en el segon com fent la sacada d’honor de les eleccions, i el que va passar va ser el caos i el desconcert el primer dia oficial de campanya britànica. Els cavalls favorits es van espantar, van ensopegar i van caure a terra. El Mercedes de Hamilton (els conservado­rs) va col·lidir amb el Ferrari de Vettel (els laboristes), donant peu que el Red Bull de Verstappen (els liberals demòcrates) somiés el somni impossible de guanyar la cursa.

“Els esdevenime­nts, estimat amic, els esdevenime­nts”, va dir l’ex-primer ministre Harold Macmillan una vegada que li van preguntar quin era el factor decisiu d’unes eleccions. I ho són més encara si és possible en un context tan convuls i vidriòlic com el del Brexit, el populisme de nou encuny, la globalitza­ció i les conseqüènc­ies de l’austeritat, amb un munt d’indecisos i almenys la meitat de l’electorat sense lleialtat al que seria el seu partit i disposat a provar fortuna amb un altre.

Esdevenime­nts del dia 1: dimiteix el ministre d’Assumptes Gal·lesos, Alun Cairns, pel seu coneixemen­t del paper d’un antic ajudant en el sabotatge d’un judici per violació; el líder dels Comuns, l’euroescèpt­ic Jacob Rees-Mogg, demana perdó per haver insultat les víctimes de l’incendi de la torre Grenfell dient que haurien d’haver tingut el sentit comú d’abandonar l’edifici en comptes de quedar-s’hi com van recomanar-los els bombers; crítiques al Govern per congelar la publicació d’un informe del comitè parlamenta­ri de Seguretat i Intel·ligència sobre la interferèn­cia russa en el referèndum del Brexit i l’última campanya electoral; preguntes sobre la relació entre Putin i Dominic Cummings, el principal assessor de Johnson, ja que va passar a Moscou tres anys sobre els quals se sap molt poc.

L’inefable Johnson va celebrar l’inici de la campanya comparant el seu rival Corbyn amb Stalin (responsabl­e de la tortura, deportació i execució de milions de persones), que ve a ser com si els líders de la dreta alemanya, espanyola o italiana (dreta pura i simple, ni tan sols ultradreta, perquè el Labour no és extrema esquerra) fossin comparats amb Hitler, Franco o Mussolini. Però la ponderació no ha estat mai la millor qualitat del premier britànic, i a la seva columna periòdica a The Daily Telegraph acusa el líder del Labour de perseguir els multimilio­naris amb un plaer i un odi no vist des que el dictador soviètic va acarnissar-se amb els terratinen­ts de la Rússia tsarista.

La tònica de la campanya electoral amb la línia de meta el 12 de desembre està més clara que l’aigua. La promesa de Johnson és tancar el Brexit i dedicar-se a resoldre els altres problemes del país; la de Corbyn és negociar un Brexit millor i més tou, sotmetre’l a un segon referèndum i dedicar-se també a resoldre els problemes del país; la dels liberals demòcrates és revocar el Brexit; la dels nacionalis­tes escocesos, arrencar un altre referèndum; la dels Verds, invertir cent milions d’euros a l’any per alleujar la crisi mediambien­tal, i la de Nigel Farage, aconseguir un Brexit “autèntic”, més dur.

Qui prevaldrà? Els algoritmes estan de moda, i en l’algoritme electoral britànic cal introduir diversos factors. Dels tres últims comicis, només en un ha sortit majoria absoluta (la de Cameron), i les coalicions semblen cada vegada més inevitable­s; després de deu anys en el poder els votants solen cansar-se del partit que governa, i els tories en sumen ja nou; Johnson perdrà escons a Escòcia davant l’SNP i al sud d’Anglaterra davant els liberals, però pot prevaler en territoris històricam­ent laboristes de Gal·les, les Midlands i el nord, amb majories leave; el tema central serà el Brexit, però no l’únic; el vot tàctic serà decisiu; l’electorat està avorrit i ha perdut tota fe en els polítics; el partit que té el líder més popular i el programa econòmic percebut com a més assenyat guanya sempre; també es pot guanyar només amb el líder més carismàtic (com Blair a Major) o amb el manifest més acceptat (com Thatcher a Callaghan), però mai amb els dos factors en contra. Corbyn ha d’escalar l’Everest per la cara nord, en ple hivern, sense xerpes i sense bombones d’oxigen.

Però el líder laborista no ha de guanyar, en té prou amb empatar. És gairebé segur que Johnson obtindrà més vots i escons , però sense una majoria absoluta no va enlloc, perquè ningú s’aliarà amb ell per implementa­r el Brexit. Amb tot això, els votants se senten arrossegat­s com fulles tardorals pels vents capritxoso­s del destí.

AVORRIMENT

L’electorat està fart del Brexit i els ‘tories’ ja fa nou anys que són en el poder

PRECEDENTS

No ha guanyat mai el partit amb el líder més impopular i vist com a menys fiable

 ?? ADRIAN DENNIS / AFP ?? Partidaris del Brexit recullen samarretes al·lusives en l’acte de llançament de la campanya electoral tory, ahir a Birmingham
ADRIAN DENNIS / AFP Partidaris del Brexit recullen samarretes al·lusives en l’acte de llançament de la campanya electoral tory, ahir a Birmingham

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain