La Vanguardia (Català)

Falsa alarma de segrest d’un avió d’Air Europa a Amsterdam

- Redacció

Una cadena de falses alarmes d’atac terrorista va sacsejar ahir Europa durant mitja hora. Una alerta infundada de segrest a l’aeroport de Schiphol (Amsterdam) i una altra de possible bomba al de Malpensa (Milà) van coincidir cap a les 20.30 h d’ahir, al mateix temps que es produïa la notícia d’una suposada troballa de pols d’àntrax en un tren belga de rodalies amb destinació a l’aeroport de Zaventem (Brussel·les). Al final, res de tot això no va succeir, i en realitat els successos tampoc no van coincidir en el temps però sí que es van conèixer alhora.

L’avió afectat a l’aeroport holandès era un aparell d’Air Europa, amb 27 passatgers a bord i amb destinació a Madrid. De seguida va córrer el rumor que tres individus armats amb ganivets l’havien segrestat. La policia militar i els serveis d’urgències es van desplegar a les pistes i a l’interior de l’aeroport, les terminals D i E van ser tancades i els aterratges pendents, que hi estavan destinats, desviats.

Aviat, tot i això, es va saber que un dels pilots va activar involuntàr­iament el botó de SOS, disparant així l’alarma de segrest. La companyia Air Europa va tuitejar: “Falsa Alarma. En el vol Amsterdam-Madrid aquesta tarda s’ha activat, per error, un avís que posa en marxa protocols sobre segrestos a l’aeroport. No ha passat res, tots els passatgers es troben perfectame­nt esperant poder volar aviat. Ho lamentem”. L’incident no va durar més de mitja hora.

Mentre la situació s’aclaria es va saber que a l’aeroport de Milà s’havia detectat, a les 18.30 h, un

“dispositiu sospitós”, aparentmen­t metàl·lic, en un equipatge de mà. El seu portador va ser detingut i la maleta, posada en mans dels artificier­s. La terminal 2 de Malpensa va ser evacuada durant vint minuts, mentre hi acudien unitats dels bombers i dels serveis d’urgències, segons va informar el diari Corriere della Sera.

Més o menys a la mateixa hora, a Bèlgica, un tren de la línia entre Courtrait i l’aeroport de

Gairebé alhora, una alerta infundada de bomba a l’aeroport de Milà i una altra per àntrax en un tren belga

Zaventem era portat a una via morta i els seus passatgers, uns 25 o 30, van ser evacuats i portats fins a la seva destinació amb autobús.

Un revisor havia trobat certa pols blanca en un maletí i es va precipitar una alerta per la possible presència d’espores d’àntrax (una arma biològica d’alt poder infecciós). El maletí va ser posat en mans de Protecció Civil i se’n va fer una primera anàlisi in situ.

Poc després, Jo Fonck, l’alcalde de Denderleeu­w, on va quedar aturat el tren, anunciava que “segons les primeres dades, no es tractaria d’àntrax”. Que no es volia córrer “cap risc” i per això s’havia “activat el procedimen­t àntrax. Tot ha quedat restablert i ningú no ha resultat ferit”, va afegir Fonck.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain