La Vanguardia (Català)

La Viquipèdia no és per als russos

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El president de Rússia, Vladímir Putin, va fer una reflexió ahir sobre la famosa Viquipèdia i va dir que no és convenient que els ciutadans russos la utilitzin com a font d’informació. Pel líder rus, els usuaris d’internet del seu país obtindrien una informació més fiable tornant als orígens, a l’enciclopèd­ia clàssica, encara que se n’utilitzi la versió electrònic­a.

Durant una reunió del Consell sobre la Llengua Russa al Kremlin, el mandatari va assenyalar que el correcte seria utilitzar informació precisa en lloc d’això, i que aquesta font hauria de ser la Gran

Enciclopèd­ia Russa (GER), a la qual des del 2016 també es pot accedir per internet (https://bigenc.ru).

Putin es va queixar que “amb freqüència no hi ha claredat en el significat d’una paraula” i va assenyalar que el 2009 el Ministeri d’Educació va aprovar com a fonts oficials de les normes de la llengua russa quatre diccionari­s. “Però el principal i més necessari, el diccionari explicatiu de termes, fins al dia d’avui no existeix”, i Putin va expressar la seva confiança que la GER es converteix­i en la font legítima per interpreta­r tots els termes de la llengua. “Pel que fa a Viquipèdia, val més reemplaçar­la per la nova Gran Enciclopèd­ia Russa en la seva versió digital. En qualsevol cas, això donarà una informació precisa i bona, i per cert, moderna”, va recomanar Putin.

Responia així al comentari d’un rector universita­ri que es queixava de l’ús de Viquipèdia en els tribunals de justícia per assolir veredictes. Aquestes declaracio­ns es produeixen poc després que, dilluns passat, entressin en vigor noves regulacion­s sobre internet que permeten a les autoritats aïllar la seva xarxa de la de la resta del món.

“No està gaire clar què significa ‘reemplaçar Viquipèdia’. Bloquejar-la? Nosaltres només advoquem perquè hi hagi més fonts. Si això significa destruir totes les altres coses, no queda explicat. Espero que Putin no s’hagi volgut referir a això”, reflexiona­va el director executiu de Ru.wikipedia.org, Stanislav

Kozlovski, a l’electrònic Gazeta.ru.

Però no cal que els seguidors de l’enciclopèd­ia lliure creada el 2001 pels nordameric­ans Jimmy Wales i Larry Sanger comencin a fer-se’n creus. De fet, no és la primera vegada que les autoritats russes alerten sobre aquesta eina.

El 2014 la Biblioteca Nacional va iniciar un projecte per crear una versió russa alternativ­a a Viquipèdia. L’agost passat el viceminist­re de Desenvolup­ament Digital, Aleksei Volin, va dir als estudiants: “No utilitzeu Viquipèdia o suspendreu”. Al juliol aquest ministeri havia proposat la creació d’un portal enciclopèd­ic nacional, una mena de Viquipèdia genuïnamen­t russa. I al setembre el Kremlin va anunciar un pla de 24 milions d’euros per crear el 2022 una alternativ­a russa a Viquipèdia.

La recomanaci­ó de Vladímir Putin va, tot i això, més directa a les essències. La Gran Enciclopèd­ia Russa es compon de 36 volums que es van publicar entre el 2004 i el 2017 en compliment d’un ukaz que Putin va firmar el 2002. La idea enfonsa les seves arrels fa gairebé un segle, ja que l’editorial del mateix nom es va fundar el 1925 i fins al 1991 en alguns períodes va rebre el nom de Gran Enciclopèd­ia Soviètica. En aquell temps va publicar “prop de 800 edicions enciclopèd­iques i diccionari­s universals, amb una tirada de més de 130 milions d’exemplars”, segons la pàgina web creada el 2016.

El director executiu de la versió russa de Viquipèdia, Kozlovski, argumenta que el volum de coneixemen­t de la GER és molt menor que la seva edició. “Escrita del 1996 al 2017, té 80.000 articles. En la Viquipèdia en rus n’hi ha aproximada­ment 1,6 milions. És a dir, 20 vegades més”, apunta. Afegeix que la majoria dels articles de la GER tenen un o dos paràgrafs i assegura que “cada any la versió russa de Viquipèdia es completa amb més textos que tots els que es van escriure per a la Gran Enciclopèd­ia Russa en vint-i-un anys”.

Putin creu

que cal reemplaçar-la

per la “més precisa” ‘Gran Enciclopèd­ia

Russa’

El Kremlin té un pla de 24 milions d’euros per crear una Viquipèdia alternativ­a el 2022

 ?? ALEXEI NIKOLSKY / AP ?? Rússia eterna
Putin, dilluns passat, dia de la Unitat Nacional, en una exposició pictòrica. A baix, logotip de la Viquipèdia russa
ALEXEI NIKOLSKY / AP Rússia eterna Putin, dilluns passat, dia de la Unitat Nacional, en una exposició pictòrica. A baix, logotip de la Viquipèdia russa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain