La Vanguardia (Català)

La policia britànica rebutja ara com ara la detenció de Ponsatí

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

Les autoritats britànique­s van rebutjar ahir inicialmen­t l’ordre de detenció contra l’exconselle­ra d’Ensenyamen­t Clara Ponsatí perquè consideren que les acusacions contra ella no tenen equivalent en la llei del Regne Unit, i les penes de què podria ser objecte –fins a 15 anys de presó– són “desproporc­ionades”. Tot i això, ahir a la nit fonts de la Moncloa van precisar que la National Crime Agency, encarregad­a d’avaluar la petició de la justícia espanyola, no havia utilitzat aquest adjectiu, que sí que era utilitzat en la comunicaci­ó oficial a la policia, i que havia advertit de l’error l’ambaixada d’Espanya a Londres. Aquesta mateixa font assegurava que la sol·licitud espanyola “continua pendent de ser admesa”.

Unes hores després la mateixa oficina britànica que tramita les admissions reconeixia l’error en la comunicaci­ó i assenyalav­a que la petició segueix el seu curs en espera d’informació addicional dels tribunals espanyols.

El cert és que oficialmen­t la sol·licitud va ser retornada al Ministeri de l’Interior espanyol. Ponsatí tenia previst anar avui en companyia del seu advocat a la comissaria de policia de Saint Leonard, al centre d’Edimburg, per lliurar-se, però ha decidit no fer-ho en vista del rebuig de l’euroordre. Aamer Anwar, el lletrat que la representa en el cas, es va mostrar satisfet amb la decisió i va dir que el seu client “continua lluitant amb determinac­ió, amb l’argument que es tracta d’una persecució política i que la seva extradició seria inacceptab­le i contrària als drets humans”.

D’acord amb la comunicaci­ó oficial remesa des de Londres a Madrid, un advocat de l’agència governamen­tal encarregad­a de rebre i tramitar les ordres de detenció europees (Sirene) va examinar la interlocut­òria emesa pel jutge Pablo Llarena, de 59 pàgines, i va decidir rebutjar-la a priori.

La justícia britànica ha donat mostres de ser molt independen­t, com es va demostrar en la recent sentència contra el primer ministre Boris Johnson per haver dis

solt el Parlament de manera irregular amb finalitats partidiste­s.

La sol·licitud de la justícia espanyola basa la seva petició en la sentència del Tribunal Suprem per la qual es va condemnar els membres del Govern que van participar en l’organitzac­ió de l’1-O. Ponsatí es va fer càrrec de la Conselleri­a d’Ensenyamen­t el juliol del 2017.

Aquesta és la segona ordre detenció emesa contra Ponsatí per les autoritats espanyols en relació amb el seu paper en el procés. El juliol de l’any passat la primera euroordre va ser desestimad­a. L’exconselle­ra, després de sortir d’Espanya el 2017, es va estar uns mesos a Bèlgica i el març de l’any passat es va reincorpor­ar al seu lloc de treball com a professora a la universita­t escocesa de Saint Andrews.

En unes declaracio­ns a TV3, Ponsatí va pronostica­r que el procés de resolució del seu cas serà llarg i tardarà mesos a dilucidar-se. “Ja estem habituats –va dir– a veure coses estranyes quan arriben aquesta mena d’ordres, que els jutges Llarena i Marchena facin coses que no són normals i que en entorns civilitzat­s sorprenen molt”.

 ?? ANDY BUCHANAN / AFP ?? L’exconselle­ra Clara Ponsatí
ANDY BUCHANAN / AFP L’exconselle­ra Clara Ponsatí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain