La Vanguardia (Català)

Estaven avisats

- Enric Juliana

Els socialiste­s catalans, valencians i balears van dir a Pedro Sánchez que anés alerta amb la repetició d’eleccions. Preferien un pacte amb Unides Podem, per més difícil que fos l’encaix amb la formació de Pablo Iglesias. José Luis Rodríguez Zapatero era de la mateixa opinió: pacte amb Podem, temperar les repercussi­ons de la sentència del Tribunal Suprem a Catalunya i res d’eleccions a la tardor. Les organitzac­ions principals del socialisme mediterran­i i l’expresiden­t Zapatero desaconsel­laven sortir a l’aventura. La Vanguardia ho va explicar. Cal deixar clara aquesta advertènci­a dels orientals –i és millor fer-ho ara– en previsió del complicat debat que s’obrirà en aquest país la setmana que ve arran dels resultats electorals de diumenge.

El PSC no volia eleccions perquè veia a venir un temporal a Catalunya. Una campanya electoral superposad­a a les protestes per la sentència? Uf! Aquest creuament podia donar peu a una espiral de tensions molt problemàti­ca. Molta gent a Catalunya sabia que això podia passar. Aquest diari ho va explicar. Els socialiste­s catalans també ho sabien i ho van fer saber pel conducte reglamenta­ri, sense cap mena de manifestac­ió pública, ja que la bona sintonia amb la Moncloa és una de les prioritats de Miquel Iceta iel seu equip. La setmana passada el disciplina­t Iceta va haver d’agafar el telèfon per preguntar si a la Moncloa i Ferraz pretenien posar el PSC als peus dels cavalls amb l’exclusió del federalism­e al programa electoral del PSOE. L’oblit va ser reparat, però tothom va captar el missatge.

El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, també va fer saber la seva opinió contrària a la repetició electoral. El secretari d’organitzac­ió del partit i ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, està al cas d’aquesta opinió. A l’interior de l’actual grup dirigent del PSOE, Ábalos no ha estat mai un entusiasta de la repetició electoral com a solució estratègic­a als pactes difícils. Els socialiste­s valencians saben que una pujada de temperatur­a a Catalunya és el pitjor mapa tèrmic per a unes eleccions a la seva terra, amb la consegüent tensió amb els seus socis de Compromís. Atès que les relacions entre Puig i Sánchez no han estat mai òptimes, el president valencià també va optar per la prudència. Al PSOE avui no es bada boca.

Els balears també estaven molt inquiets, malgrat l’excel·lent relació entre Francina Armengol i el president del Govern en funcions. Poques persones han donat més suport a Sánchez que Armengol. Els balears van parlar. El diputat illenc Pere Joan Pons va publicar un article a eldiario.es el 21 d’agost en què advertia dels riscos d’una repetició electoral. Pons va ser premonitor­i: “El perill que davant una falta de respostes s’aprofundei­xi en la resposta populista d’extrema dreta també és real a Espanya”.

Al juliol una periodista lleonesa que coneix molt bé les interiorit­ats del Partit Socialista va definir així la situació: “El PSOE mediterran­i vol pacte i el PSOE de l’interior vol eleccions”. Va guanyar el PSOE de l’interior. Va guanyar, com sempre, l’olla de pressió de Madrid. Cal deixar-ne constància abans de diumenge.

Els socialiste­s de l’àrea mediterràn­ia van advertir que repetir les eleccions era una temeritat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain