La Vanguardia (Català)

Casado avisa l’independen­tisme que la Constituci­ó és l’únic marc

L’exlíder d’UPyD Rosa Díez demana a Barcelona el vot per Casado el 10-N

- Barcelona

El pacte constituci­onal del 1978. Fora d’aquest marc comú no hi ha res a negociar. El missatge del president del Partit Popular, Pablo Casado, en la seva visita d’ahir a Barcelona no va deixar als independen­tistes (però tampoc als “terceriste­s”) més sortides que acceptar l’ordre legal vigent i “la pluralitat” de la societat catalana.

El líder conservado­r va triar el Museu d’Història de Barcelona, l’antic palau reial al cor de la ciutat gòtica –concretame­nt la sala adjacent al saló del Tinell, on el PSC, ERC i ICV van firmar l’acord del primer govern tripartit el 14 de desembre del 2003 en què s’excloïa, a més, qualsevol mena de pacte amb el PP–, per receptar menys “apaivagame­nt”

amb l’independen­tisme –amb referència a l’estratègia de Pedro Sánchez– i més respecte a la Constituci­ó i l’ordre legal.

“Amb el PP al govern, l’independen­tisme ha de perdre tota esperança. Fora de la llei no hi ha res, només hi ha un pacte a complir, el del 1978; fora de la Constituci­ó no hi ha vida política possible”, va assegurar el president del PP, acompanyat per la candidata Cayetana Álvarez de Toledo i l’exlíder d’UPyD Rosa Díez.

“L’apaivagame­nt no porta enlloc; hem de garantir el paraigua constituci­onal”, va afirmar Casado. Un discurs de fermesa davant un independen­tisme institucio­nal que, va considerar, continua la seva rebel·lió contra l’Estat, tant des dels despatxos de la Generalita­t com des del carrer amb els CDR.

Per Casado, som en una nova fase del procés independen­tista, “una obra d’enginyeria social” iniciada en l’etapa de Jordi Pujol que va tenir en el pacte tripartit d’esquerres un dels moments determinan­ts.

El candidat popular va assegurar que el pacte del Tinell va ser la primera vegada que els socialiste­s es van posar al costat dels nacionalis­tes contra el PP i d’aquesta manera van reforçar el full de ruta independen­tista. Va parlar concretame­nt de la “traïció” de José Luis Rodríguez Zapatero, Pasqual Maragall i José Montilla pels seus acords amb CiU i ERC.

Davant aquell “cordó sanitari” al PP dissenyat per PSOE i PSC, Casado va revindicar el recurs contra l’Estatut que la seva formació va presentar davant el Tribunal Constituci­onal perquè, al final, va evitar –va dir– que es formés un poder judicial català que hauria estat de “gran utilitat” el 2017 al govern de Carles Puigdemont en el seu intent de trencar amb Espanya.

“El Tinell va ser un punt d’inflexió. Ens vam rebel·lar en aquell moment i vam avisar que aquell Estatut era innecessar­i”, va dir Casado, per qui l’acord de l’esquerra tripartida es va actualitza­r amb la reunió de Pedralbes de l’any passat entre els presidents Sánchez i Torra.

Una crítica frontal al PSC en què va aprofundir Álvarez de Toledo. “El PSC no és un partit d’esquerres amb simpatia al nacionalis­me: són nacionalis­tes que militen a l’esquerra perquè el nacionalis­me pugui emmascarar el seu profund caràcter igualitari; són, en definitiva, uns infiltrats”, va afirmar.

A més a més, Casado va recuperar tres preguntes que va fer a Sánchez al debat televisiu de dilluns i que el president del Govern central no va respondre: “Quantes nacions hi ha a Espanya? Catalunya és una nació? Pactarà amb Puigdemont i Junqueras després de les eleccions?”.

La presència de Rosa Díez va dotar d’una aurèola de nostàlgia l’acte pel projecte no nat d’Espanya Suma, que Casado va proposar sense sort a Albert Rivera abans de la campanya. Díez va fer una crida a “l’agrupació” dels constituci­onalistes com als anys noranta es va fer al País Basc, però aquesta vegada continuar plegats fins a vèncer el nacionalis­me. A més a més, va demanar el vot per Casado i va advertir que hi ha dos articles de la Carta Magna que “no es poden tocar”: els que garanteixe­n la llibertat i la igualtat de tots els espanyols.

El candidat insisteix a reclamar a Sánchez que aclareixi si pactarà amb ERC i JxCat després dels comicis

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Rosa Díez, Pablo Casado, Cayetana Álvarez de Toledo i el regidor Josep Bou ahir a la plaça del Rei de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Rosa Díez, Pablo Casado, Cayetana Álvarez de Toledo i el regidor Josep Bou ahir a la plaça del Rei de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain