La Vanguardia (Català)

Iglesias i Colau s’ofereixen d’opció “útil” als socialiste­s “defraudats”

UP i els comuns esperen treure rèdit de les últimes relliscade­s de Sánchez

- Barcelona

Pablo Iglesias i Ada Colau no podien haver triat un dia millor per celebrar el seu acte central de campanya. “Ens ho han servit amb safata”, deien algunes de les més de 800 persones que ahir dimecres van anar a veure el candidat d’Unides Podem; el dels comuns, Jaume Asens, i l’alcaldessa de Barcelona a les Cotxeres de Sants.

Els aliats catalans d’Iglesias consideren que el “gir centralitz­ador” de Sánchez i la seva “competició” per la banda dreta els deixa lliure l’espai progressis­ta que el PSOE i també el PSC “han descuidat”. Les possibilit­ats de parar el cop que els auguren les enquestes per al 10-N és “real”, afirmen a Unides Podem, i encara més després de les “relliscade­s” del president en funcions amb la fugida de Carles Puigdemont i la Fiscalia i del seu “coqueteig” amb Pablo Casado durant el debat electoral de dilluns. Es tracta d’uns “errors” de què esperen treure rèdit diumenge que ve per mantenir la tercera posició en el cas d’En Comú Podem a Catalunya i no baixar dels 30 diputats en el dels seus socis estatals.

L’objectiu de formar un govern de coalició amb Sánchez es manté intacte per a Iglesias i Colau, cosa que seria una segona part de les negociacio­ns frustrades després dels comicis de l’abril, però, en un esprint d’última hora, aspiren a atreure vot dels socialiste­s “desenganya­ts” amb Pedro Sánchez i encarar les futures converses amb el PSOE amb prou força per, aquesta vegada sí, segellar un executiu entre socialiste­s i Unides Podem que satisfaci els d’Iglesias i Colau.

“Molta gent socialista se sent òrfena avui”, va assegurar l’alcaldessa de Barcelona entre sonors aplaudimen­ts i banderes d’Espanya republican­es. Colau, que governa amb els socialiste­s catalans, va lamentar el “silenci” dels seus socis a l’Ajuntament davant un Pedro Sánchez que ha “renunciat als

ALS SEUS SOCIS DE GOVERN

L’alcaldessa de Barcelona lamenta el “silenci” d’Iceta davant el PSOE

CRÍTIQUES A ERC

Asens assegura que el partit de Junqueras “no és de confiança”: estan “aïllats”

seus principis, com el federalism­e, la plurinacio­nalitat o la fraternita­t”. Els comuns defensen en el seu ideari fundaciona­l una relació confederal entre Catalunya i Espanya, però des que el PSOE “es va oblidar” de l’opció federal en el seu programa –distracció que Miquel Iceta va haver de reparar trucant a Cristina Narbona–lideren el federalism­e fins al punt que Asens assegura que forma part de l’“ADN” de la seva formació.

“No us fallarem”, va prometre Colau a tots els votants socialiste­s que, segons ella, estan decebuts amb el PSOE d’aquesta última etapa. En un moment en què la crisi catalana ha tornat a assolir altes cotes de crispació després de la sentència del procés i els posteriors disturbis violents, la dirigent dels comuns s’esforça per ocupar un espai de centralita­t i oferir “solucions” a un conflicte enquistat des de fa anys. “Som els únics que realment aposten pel diàleg”, va subratllar.

Unides Podem i els comuns insisteixe­n que Sánchez intentarà un pacte d’investidur­a amb Casado per governar i que només un bon resultat d’Iglesias i les seves confluènci­es garantirà un “govern progressis­ta”. “Sánchez competeix amb la dreta a veure qui és més dur”, va assenyalar Iglesias, que es va erigir en l’“única garantia” per a totes aquestes persones, “especialme­nt els socialiste­s de Catalunya” que cridaven “Amb Rivera no” la nit del 28-A. Però “amb Casado tampoc”, va afegir Asens, que va presentar la seva formació com l’opció “útil” per a tots els votants socialiste­s que aquests dies estan en “estat de xoc”.

La irrupció de la CUP i de Més País en aquestes generals no sembla desgastar els comuns d’acord amb els sondejos, un eventual resultat pel qual se senten reforçats després d’un període de turbulènci­es internes amb la dimissió del seu excoordina­dor nacional, Xavier Domènech, i l’escissió capitaneja­da per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, ara aliats d’ERC. Els republican­s van ser, a part dels socialiste­s, l’altre punt de les crítiques de comuns i Unides Podem.

La frontera de vots de la confluènci­a d’esquerres es mou entre el partit que dirigeix Miquel Iceta i el d’Oriol Junqueras. D’aquests últims, van afirmar que “no són de confiança”, ja que ara “forcen una declaració unilateral d’independèn­cia”, ara es presenten com a garants del “pacte i el diàleg”. “ERC s’ha aïllat”, va afirmar Asens, que va posar en relleu que, a diferència de Gabriel Rufián, el seu partit sí que té aliances polítiques estables a l’altre costat de l’Ebre per “canviar Catalunya i canviar Espanya”, cosa indestriab­le.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el candidat d’UP, Pablo Iglesias, i Jaume Asens ahir a Barcelona
ÀLEX GARCIA L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el candidat d’UP, Pablo Iglesias, i Jaume Asens ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain