La Vanguardia (Català)

Esquerra acusa Sánchez de “rebentar” la separació de poders

Els republican­s asseguren que el líder del PSOE “és pitjor que Rajoy”

- ÀLEX TORT Flix

Tema polític del dia número u: el Regne Unit retorna l’euroordre cursada pel jutge Pablo Llarena per a la detenció i entrega de l’exconselle­ra Clara Ponsatí. ERC passa de llarg. Tema número dos: Pedro Sánchez dona a entendre que la Fiscalia General de l’Estat està sota les seves ordres. Aquesta vegada, Esquerra s’hi agafa com a taula de salvació i no deixa passar l’oportunita­t per rabejarse amb la polèmica oberta entre la Fiscalia i el secretari general del PSOE, l’anima a “deixar de fer el ridícul” i irònicamen­t Gabriel Rufián afirma que “ara que a la Junta Electoral Central li agafa per prohibir tantes coses, podria prohibir fer el ridícul en campanya”.

Sánchez va al·legar que la Fiscalia depèn del Govern espanyol per complir la seva promesa de portar Carles Puigdemont. L’endemà, a RNE, es va reafirmar en el que va dir assegurant que “la Fiscalia depèn de l’Executiu”.

Malgrat les matisacion­s posteriors del president del Govern en funcions, aquesta última qüestió va servir ahir de munició més que suficient a Esquerra per al seu míting electoral a Flix (Ribera d’Ebre). ERC veu un PSOE nerviós i ahir Rufián, número u de la candidatur­a dels republican­s per al Congrés, es va delectar en els comentaris i vaivens de Sánchez.

La polèmica entre Sánchez i la Fiscalia és per a Rufián la cirereta de tota una tirallonga de despropòsi­ts, a parer del candidat republicà: “Pedro Sánchez en només 48 hores ha insultat i ha atacat l’escola pública catalana, ha atacat els mitjans de comunicaci­ó públics catalans, ha criminalit­zat més de dos milions de persones que van votar de manera heroica l’1-O i està rebentant la separació de poders inherents en qualsevol democràcia amenaçant d’utilitzar la Fiscalia en contra de la dissidènci­a catalana”.

Així doncs, Sánchez li està fent la campanya a ERC. Roger Torrent també va estirar el fil i va assegurar que al líder del PSOE “se li ha escapat definitiva­ment el control de la campanya i avui, en aquesta obsessió de convertir-se en el portaveu de la dreta, ha admès que controla la Fiscalia”.

En aquest punt, el president del Parlament va recordar que, quan les formacions independen­tistes van sol·licitar al Govern socialista que rebaixés els delictes imputats als presos per l’1-O, el PSOE va negar que pogués influir en la Fiscalia. Torrent va jutjar que amb les seves paraules Sánchez demostra estar “darrere de la repressió”. I va opinar que Sánchez “és pitjor que Rajoy”.

La d’aquests últims dies és una Esquerra envalentid­a. Les enquestes els són favorables i veuen en les polèmiques declaracio­ns de Sánchez l’oportunita­t per destacar-se. L’únic temor en l’àmbit electoral d’ERC és perdre el tercer diputat que va aconseguir a Girona en les eleccions del 28 d’abril a favor de la CUP, demarcació en què es reparteixe­n un total de sis representa­nts. Tot i això, a les files republican­es confien a retenir aquest escó malgrat l’empenta dels anticapita­listes i gràcies al debat de dimarts a la nit a TV3, d’on Esquerra considera que va sortir “ben parada”.

A Tarragona passa el mateix. ERC va ser la força més votada a la província amb un 27% dels vots i va obtenir dos dels sis escons de la demarcació. Volen repetir aquest bon resultat i ahir a Flix la secretària general adjunta del partit va animar els presents a acudir a les urnes diumenge que ve per “derrotar” el PSOE.

I, evidentmen­t, va aprofitar el seu torn també per reprendre les paraules de Sánchez a RNE i afirmar que a l’Estat “hi ha una sincronitz­ació de poders per perseguir l’independen­tisme”.

ERC aprofita la polèmica entre el president i la Fiscalia per reforçar la seva campanya

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Roger Torrent ahir durant la intervenci­ó a l’acte a Flix
GUILLEM ROSET / ACN Roger Torrent ahir durant la intervenci­ó a l’acte a Flix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain