La Vanguardia (Català)

Copi i la beata Evita

- Quim Monzó

La Confederac­ió General del Treball (CGT) argentina ha adreçat una carta a l’arquebisbe de Buenos Aires demanant-li que iniciï el procés de beatificac­ió d’Eva Perón. Pot sobtar que un sindicat es fiqui en qüestions religioses però l’Argentina té aquestes coses. És el moment: Evita va néixer fa cent anys i el papa Francesc és argentí. Abans de declarar-la beata –pas previ a declarar-la santa– hauran de demostrar que va fer almenys un miracle.

No sé si ho voldran considerar miracle, però la seva particular multiplica­ció dels pans i els peixos va ser la mongeta perona. Durant la nostra postguerra, les bones relacions entre Franco i Perón van fer que, en una època de fam a Espanya, l’argentí enviés carregamen­ts de carn i mongeta tendra. La mongeta argentina que ens va arribar la coneixem des d’aleshores com a perona.

Per si amb aquesta perona (i la carn) no n’hi hagués prou, recordem que el mai prou reverencia­t Copi va escriure als seixanta una obra de teatre titulada Eva Perón, que preveu que la seva santificac­ió arribarà tard o d’hora. L’obra comença amb Evita buscant un vestit en un bagul i una frase memorable: “Merda. ¿On és el meu vestit presidenci­al?”. Perón té migranya crònica. La mare d’Evita vol que sa filla li doni el número de la caixa forta de Suïssa on té els calés. Evita explica que té càncer i que està a punt de morir-se. Sa mare mig s’ho creu, mig no, perquè la noia no s’acaba de morir mai. Evita no li vol dir el número de la caixa forta i l’amenaça que, quan es mori, es quedarà a la misèria i haurà de demanar caritat o tornar al seu antic ofici de puta. Perón canvia les ampolles de morfina d’Evita per ampolles d’aigua destil·lada. Amb el llapis de llavis, Evita pinta a les parets de la seva habitació frases com “A la horca con Perón” o “Evita boluda”. S’insinua que va tenir un fill i el va escanyar amb la cadena del vàter. Que Copi sabia de què parlava ho demostra que, quan Evita planifica el seu funeral, li diu a Perón que vol que tingui lloc a la seu del mateix sindicat que ara, el 2019, en demana la beatificac­ió: “Escolta’m bé. La resta no em preocupa, però vull que sigui a la CGT i no a qualsevol banda: a l’amfiteatre gran! I vull quedar-m’hi per sempre. No vull anar a un mausoleu. ¿Entesos? Ho vaig dir ben claret al missatge que difondran abans de les eleccions. Si em fiquen en algun altre lloc et cago les eleccions!”. El seu secretari privat la consola: “Sortirem d’aquí amb el teu cadàver embalsamat i seràs per sempre la imatge mateixa de la santedat, Evita Verge Maria!”. Copi, el visionari.

Abans de declarar-la beata hauran de demostrar que va fer almenys un miracle

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain