La Vanguardia (Català)

El patriotism­e i els enemics

- Lluís Foix

Es pot jutjar de moltes maneres la presidènci­a de Donald Trump. Seguir les lluites mediàtique­s i polítiques a Washington és tasca per a especialis­tes de l’especulaci­ó i dels corrents de fons que circulen pel subsòl del Districte Federal. On hi ha poder hi ha intriga, conspiraci­ons i una infinitat de complicita­ts entre els polítics, els periodiste­s i els interessos creats. No hi ha amics a la capital. El president Truman va dir: si vols un amic a Washington, emporta’t el teu gos.

Trump és un trampós que ha mentit des de molt abans que aspirés a convertir-se en president. Però el que digui té repercussi­ó als Estats Units i a tot el món. És la veu amb més poder global i local.

Al marge dels problemes interns de qualsevol president, m’interessa assenyalar dos conceptes que ha posat en circulació i que es van estenent per tot el món. Del seu discurs a l’ONU del mes de setembre es recordarà la seva afirmació de rebuig de la globalitza­ció i la defensa ferma del patriotism­e.

Els interessos personals i nacionals passen per sobre dels compromiso­s internacio­nals adquirits en qüestions de defensa, comerç, justícia i les iniciative­s comunes per lluitar, per exemple, contra el canvi climàtic o per mantenir el paper arbitral de l’ONU.

El que és propi és el més important i passa per sobre de polítiques compartide­s que també puguin beneficiar d’altres. Aquest patriotism­e condueix als populismes locals que abunden en moltes democràcie­s liberals, que veuen com la política ha passat de les institucio­ns als carrers i a la demagògia d’uns quants.

L’altra aportació de Trump és més antiga però té la mateixa rellevànci­a o més. Es refereix a les seves afirmacion­s continuade­s que “la premsa és l’enemic del poble americà”. Ho va dir en campanya i ho repeteix quan els mitjans no domesticat­s informen sobre fets que no li agraden.

Aquesta afirmació xoca frontalmen­t amb la tradició de la llibertat de premsa als Estats Units i remet a la idea que el poder és intocable encara que cometi errors o injustície­s.

Atacar o amenaçar la premsa és un perill per a la salut pública de les societats democràtiq­ues. Ho estem veient amb massa freqüència a Europa i també al nostre país. En els aldarulls recents de Barcelona els mitjans han hagut de superar l’assetjamen­t directe dels qui no volien que es filmés el que estava passant. El periodisme, encara que ho digui Trump, no és enemic del poble.

Atacar o amenaçar la premsa és un perill per a la salut pública de les democràcie­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain