La Vanguardia (Català)

Pedrooooo

- Pilar Rahola

O, com deia Boye, Pedro Sánchez està a punt de fitxar per a la defensa del president Puigdemont, o realment ha perdut tant la brúixola política que ni percep els gols que es marca en pròpia porteria.

Pot ser que sigui el pas pel poder, que l’ha transporta­t de la proximitat d’altres temps a l’arrogància insolent que ara desprèn. Pot ser que es tracti de conviccion­s, i que l’home no fos tan radicalmen­t democràtic com venia en els temps en què sabia vendre’s. També és possible que el monumental error que va cometre amb la convocatòr­ia electoral hagi fet efecte en el seu instint polític i ara vagi fent tombarelle­s a la recerca de l’eix perdut. Sigui com sigui, el Sánchez d’aquesta campanya és irreconeix­ible, abrupte, antipàtic, autoritari i, sobretot, imprudent. La qual cosa, tot sumat, és un corrosiu letal per a les seves aspiracion­s electorals.

La deriva cap avall ja es va constatar amb la qüestió catalana, en una transforma­ció brusca, de dialogant a intolerant, que el va situar directamen­t al córner dret de l’espectre polític. Sobre Catalunya, Sánchez va perdre el centre i va començar a perdre la brúixola. I la cosa no sols no va millorar, sinó que va arribar al zenit amb les mesures anunciades en el debat i que són una regressió de drets tan severa, que deixa el PSC nu de tota justificac­ió. Ficar la poteta en la qüestió educativa –que forma part del consens històric a Catalunya, PSC inclòs–, voler controlar TV3 –convertint-se en un censor a la turca– i prohibir referèndum­s, tot per competir amb el PP en autoritat reconverti­da en autoritari­sme... Reduir el conflicte català a una qüestió d’ordre públic era esperable en peperos, taronges i feixistoid­es, però hauria de ser inconcebib­le en un partit progressis­ta. Com ho és la llei Corcuera 2.0 que ha implantat amb el decret contra les iniciative­s digitals de la Generalita­t.

Si això de Catalunya ja és desconcert­ant, no és menys erràtic l’ús de la mòmia de Franco en plena campanya electoral, els rèdits electorals del qual van a les arques de l’extrema dreta. Però la traca final, disparada per Calvo, recollida per Sánchez, repetida per Calviño i reiterada per Sánchez, és un error de proporcion­s còsmiques, que obliguen a preguntar-se què els passa a aquest home i al seu partit. Pressió política sobre jutges belgues, ostentació de control de la Fiscalia, promesa electoral de portar el president exiliat impossible de complir..., la tempesta perfecta desencaden­ada per ell mateix contra ell mateix. No hi caben més errors en una campanya. O potser sí. Caldrà comprar crispetes.

Amb Puigdemont, Sánchez ha desfermat una tempesta perfecta contra ell mateix

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain