La Vanguardia (Català)

La crisi climàtica serà una assignatur­a a les escoles italianes

Itàlia, el primer país del món a portar l’emergència al currículum acadèmic

- Roma. Correspons­al ANNA BUJ

Matemàtiqu­es, ciències, història... I ara també crisi climàtica. Itàlia serà el primer país del món que introduirà l’emergència del canvi climàtic entre les assignatur­es obligatòri­es del currículum escolar. Aquesta setmana ho ha anunciat el ministre d’Educació del país, Lorenzo Fioramonti, que ha explicat que a partir del setembre de l’any que ve els alumnes italians a partir de 6 anys i fins que acabin l’institut hauran de dedicar 33 hores a l’any, una per setmana, a qüestions relacionad­es amb la crisi climàtica.

“Tot el ministeri està sent canviat per situar la sostenibil­itat i el clima al centre del model educatiu”, va declarar Fioramonti en una entrevista a l’agència Reuters. Moltes assignatur­es tradiciona­ls, com per exemple matemàtiqu­es o física, també hauran de ser impartides d’ara endavant des de la perspectiv­a del desenvolup­ament sostenible. Per exemple, els alumnes aprendran l’impacte de les accions humanes en diferents llocs del planeta en les lliçons de geografia.

El programa acadèmic d’aquesta nova assignatur­a estarà basat en els objectius de desenvolup­ament sostenible de les Nacions Unides, amb qüestions des de com es pot combatre la contaminac­ió als oceans fins a com es pot lluitar contra la pobresa i la injustícia social. Serà revisat per experts de les universita­ts de Harvard i Oxford i canviarà segons els anys dels estudiants. Dels 6 als 11 estudiaran històries de diferents cultures que emfatitzin una connexió amb la naturalesa. Després, de mica en mica aniran aprenent informació més tècnica, fins que a l’institut s’estudiarà en profundita­t l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolup­ament Sostenible. Els professors començaran a preparar-se a partir d’aquest gener. “Vull convertir el sistema educatiu italià en el primer que posa la societat i l’ecosistema al centre de tot el que aprenem a l’escola”, explica el ministre.

Fioramonti forma part del nou equip de govern que s’ha gestat en la recent coalició, liderada pel primer ministre Giuseppe Conte, entre el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demòcrata (PD). Ell prové del món grillino, que sempre ha situat la lluita contra la crisi climàtica com una de les seves prioritats polítiques. Tot just fa dos mesos que està al capdavant d’aquesta cartera, però ja s’ha convertit en el principal enemic de la ultradreta italiana per haver defensat la retirada dels crucifixos a les escoles per crear un ambient més inclusiu per als alumnes que no són catòlics.

Les seves propostes recents d’incloure un nou impost als bitllets d’avió, als envasos de plàstic i a la brioixeria i les begudes ensucrades, per recaptar fons per a l’educació pública i, alhora, combatre la contaminac­ió, han estat molt criticades. També va animar els estudiants que participes­sin en les vagues climàtique­s del Fridays for Future, liderades per l’activista sueca Greta Thunberg, cosa que va crear malestar en els sectors educatius més conservado­rs del país.

Els alumnes dedicaran una hora per setmana a un programa basat en recomanaci­ons de l’ONU

 ?? REMO CASILLI / REUTERS ?? El ministre d’Educació italià, Lorenzo Fioramonti, al seu despatx a Roma
REMO CASILLI / REUTERS El ministre d’Educació italià, Lorenzo Fioramonti, al seu despatx a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain