La Vanguardia (Català)

Sanitat demana evitar el consum d’alguns peixos a gestants i nens

Tonyina, peix espasa, emperador, lluç de riu i tauró tenen alts nivells de mercuri

- ALBERT MOLINS RENTER

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentàri­a i Nutrició (Aesan) ha fet públics els seus nous estàndards per al consum de peix, per la presència de mercuri, que estableixe­n que les dones embarassad­es –o que estiguin planifican­t quedar-s’hi–, a més de les que estiguin en període de lactància i els nens de fins a deu anys, evitin consumir peix espasa, emperador, tonyina, tauró (caçó, salroig, agullat, moixina i tintorera) i lluç de riu, ja que són espècies amb alts continguts d’aquest metall pesant.

La quantitat de mercuri als peixos està relacionad­a amb la seva posició dins la cadena tròfica; per tant, els peixos depredador­s, de gran mida i que viuen més, tenen concentrac­ions més altes.

Per als nens d’entre 10 i 14 anys es considera que el més segur és no menjar més de 120 grams al mes de les espècies esmentades i limitar a 3 o 4 racions setmanals el consum d’espècies amb continguts de mercuri mitjans o baixos.

Per a la població general la recomanaci­ó és limitar la ingesta de qualsevol espècie a 3 o 4 porcions per setmana i mirar de variar entre peix blanc i blau.

El mercuri pot afectar el desenvolup­ament del sistema nerviós central, després del seu consum directe o per mitjà de la placenta i la llet materna. Per això les dones embarassad­es, les que estiguin pensant a quedar-s’hi, les mares lactants i els nens de menys edat són els més vulnerable­s.

Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentàri­a (ACSA), el mercuri, que forma part de la composició natural de l’escorça terrestre, “és un metall present en diferents formes químiques: mercuri elemental, sals inorgàniqu­es –principalm­ent clorur i sulfur– i metilmercu­ri –mercuri orgànic–. Cadascuna de les quals té una toxicitat determinad­a i uns efectes determinat­s sobre la salut”.

Aproximada­ment un terç del mercuri alliberat al medi ambient té un origen natural, però “les altres dues terceres parts són conseqüènc­ia de la producció d’electricit­at a partir de la combustió de carbó i petroli, incineraci­ó de residus, producció de clor i sosa càustica i altres substàncie­s químiques”, expliquen des de l’ACSA.

El metilmercu­ri és la forma més tòxica d’aquest metall. Es tracta d’“un complex orgànic format per l’activitat bacteriana i és la forma en què es troba a la cadena alimentàri­a”, explicava a Europa Press aquest mes de setembre Alma Palau, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricioni­stes. Sobretot s’acumula “en animals aquàtics –tant marins com de riu– que tenen una capacitat especial per a això”.

El 2012 l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentàri­a (EFSA) va establir la ingesta setmanal tolerable de metilmercu­ri en 1,3 micrograms per quilogram de pes corporal. Actualment a la UE els límits màxims de mercuri vigents en aliments són d’1 mg/kg per a rap, peix llop, bonítol, anguila, peix rellotge, llíssera, halibut, rosada del Cap, marlí, gall, moll, rosada xilena, lluç de riu, bonítol llis, mòllera, gutxo, rajada, gallineta nòrdica, peix vela, sabre, besuc o aligot, tauró, escolar negre, esturió, peix espasa i tonyina. Per a la resta de peixos i productes de la pesca és de 0,50 mg/kg.

Malgrat aquestes recomanaci­ons, l’Aesan recorda que menjar peix és “segur, saludable i recomanabl­e”, ja que “en la legislació alimentàri­a europea hi ha límits màxims de mercuri que són d’obligat compliment i que, controlats per les autoritats sanitàries, garanteixe­n un consum segur”. De fet, el juliol del 2014 l’EFSA va publicar una opinió científica sobre els beneficis per a la salut del consum de peix i marisc en relació amb els riscos de salut associats

El metilmercu­ri, molt tòxic, afecta el desenvolup­ament del sistema nerviós central del fetus i dels nens petits

amb l’exposició al metilmercu­ri en què es destacava que els peixos i els mariscos són una font d’energia i proteïnes d’alt valor biològic i contribuei­xen a la ingesta de nutrients essencials, com ara el iode, el seleni, el calci i les vitamines A i D, que tenen beneficis per a la salut. També proporcion­en àcids grassos poliinsatu­rats de cadena llarga omega3, que són un component dels patrons dietètics associats amb la bona salut.

Ja hi havia pautes de consum de determinad­es espècies pesqueres des del 2011, però l’Aesan les ha revisades per “l’aparició de nova informació científica i tècnica”. Alhora, ha distribuït, en col·laboració amb les autoritats sanitàries autonòmiqu­es i altres parts interessad­es, 40.000 pòsters amb aquesta nova informació, que seran exposats als centres d’atenció primària i hospitals de tot el territori nacional.

 ?? AESAN ??
AESAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain