La Vanguardia (Català)

La Federació de Voleibol deixarà que la nena amb síndrome de Down jugui

- CARINA FARRERAS

El comitè executiu de la Federació Espanyola de Voleibol es reunirà aquest cap de setmana per estudiar el cas d’una nena catalana amb síndrome de Down que vol jugar la Copa d’Espanya amb les seves companyes d’equip que estan en categoria infantil, per sota de la seva.

El president de la Federació, Agustín Martín Santos, va explicar ahir a aquest diari que dilluns havia rebut un correu del Club de Voleibol Esplugues en què sol·licitava que valoressin la possibilit­at que una jugadora amb síndrome de Down, amb fitxa federativa cadet, pogués jugar amb el seu equip inscrit en categoria infantil B, com fa habitualme­nt a Catalunya amb l’autoritzac­ió de la Federació Catalana.

“Ara sí que podem actuar”, va contestar Martín Santos amb referència a la sol·licitud per escrit d’aquesta petició, una condició que va imposar perquè la Federació Espanyola estudiés aquest cas. “Jo mateix portaré aquesta proposta al comitè executiu, que es reuneix de manera ordinària aquest cap de setmana, per estudiar com podem actuar i permetre que aquesta nena jugui”, va indicar. El comitè sol·licitarà al club més informació específica, com també l’autoritzac­ió dels pares de la nena, la Laia, per poder introduir alguna modificaci­ó en les normes de competició ja aprovades al juliol.

Les normes generals de competició de la Copa d’Espanya indiquen que els nens nascuts entre el 2006 i el 2007 tenen categoria d’infantil, mentre que els nascuts entre el 2004 i el 2005 són cadets. La Laia va néixer el 2005 però juga amb nenes d’un any menys, com correspon a la seva edat madurativa. “La nostra intenció és fer un vestit a mida, però un vestit que també serveixi a altres persones”, va indicar.

La proposta final es portarà a la junta directiva de la Federació, que té prevista una reunió el 23 de novembre. “És veritat que la petició del club no inclou tota la informació que caldria, però és una petició i això ens permet actuar, i ho farem amb rigor i profession­alitat”, es va justificar Martín Santos. “Estic segur que la Laia jugarà a la Copa d’Espanya”, va reiterar.

El cas de la Laia ha causat un enrenou a les xarxes socials, ja que el club d’Esplugues va denunciar que la federació no deixava jugar una nena amb síndrome de Down en una categoria inferior a la qual li correspon però en què juga habitualme­nt a Catalunya, sota les normes de la Federació Catalana. Abans, membres de la junta d’aquest club havien fet una consulta telefònica a la Federació i la

El club d’Esplugues no s’ha inscrit a la Copa d’Espanya fins a confirmar que la Laia hi podrà competir

treballado­ra tècnica els havia donat la resposta que correspon al reglament. Això va ocasionar la denúncia irada a les xarxes del club i una agra resposta per part de la Federació, que acusa el club de tergiversa­r els fets i mentir, ja que la consulta era sobre el reglament i no perquè s’estudiés aquesta excepció. Finalment, dilluns el club va enviar la petició per escrit.

La Copa d’Espanya 2019 és una cita del voleibol de base que es disputa a Guadalajar­a els dies 27,28, 29 i 30 de desembre. No és la competició nacional en què juguen els equips de categoria A, però té “caràcter oficial”, segons la federació. De moment ja hi ha inscrits 216 equips, que agrupen uns 7.000 jugadors. El registre dels equips participan­ts es fa per ordre d’inscripció i fins a completar l’aforament. El club d’Esplugues no ha inscrit els seus equips a la competició en espera que s’autoritzi la Laia a jugar amb les seves companyes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain