La Vanguardia (Català)

La Fiscalia busca per a la ‘manada’ de Manresa la condemna de la de Pamplona

El recurs considera que els sis acusats van cometre violació i no abús

- CELESTE LÓPEZ TONI MUÑOZ

La Fiscalia de Barcelona no es dona per vençuda, i ha decidit recórrer contra la sentència de la manada de Manresa que, en contra del seu criteri, condemna per abusos i no per agressió sexual cinc joves que van violar per torns una noia de 14 anys. Segueix els passos que el ministeri fiscal va fer en un altre cas, el de La Manada de Pamplona (que va actuar als Sanfermine­s del 2016 contra una jove de 18 anys), per aconseguir que els seus membres fossin condemnats per agressió (violació) i no per abusos. El Suprem va donar la raó a la Fiscalia, i va establir jurisprudè­ncia, cosa que, tot i això, no ha tingut en compte l’Audiència de Barcelona, que ha continuat defensant que, si no hi ha violència explícita, no es pot parlar de violació. En aquest cas, la noia de 14 anys estava inconscien­t pels efectes de l’alcohol.

“Per això és tan important canviar el Codi Penal d’una vegada per sempre. Perquè quedi clar que només el sí és sí. I també l’absència de consentime­nt perquè la víctima està sota els efectes de les drogues o de l’alcohol. I no haver de dependre de com uns jutges interpreti­n la norma i la doctrina del Suprem”, asseguren des de les associacio­ns de dones. Els governs de Mariano Rajoy i de Pedro Sánchez s’havien compromès a modificar el Codi Penal, però, de nou, la successió d’eleccions generals ha deixat al fons d’un calaix els informes dels experts i la proposta en aquest sentit del Ministeri de Justícia.

L’Audiència de Barcelona va imposar unes penes d’entre 10 i 12 anys de presó als membres de la manada de Manresa perquè va considerar que no hi havia dubtes que aquella acció encaixava dins del delicte d’abús sexual, ja que els violadors no van haver de recórrer a la violència ni a la intimidaci­ó perquè la víctima estava inconscien­t després d’haver consumit alcohol i marihuana. “Estava en estat d’inconscièn­cia, i no sabia ni què feia ni què no feia. I consegüent­ment no es podia determinar i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que la majoria dels processats van mantenir amb ella”, subratlla la sentència.

El tribunal va recriminar en la seva sentència el canvi de criteri de la Fiscalia, que al principi del judici demanava una condemna per als acusats per abusos sexual però que va canviar quan es va acabar la vista perquè va percebre que a la víctima no “se li podia exigir ser una heroïna”. El ministeri públic considerav­a que els processats es van valer de la seva superiorit­at numèrica i de l’estat d’embriagues­a de la víctima per intimidar-la i agredir-la sexualment.

Els fets van passar l’octubre del 2016 durant un botellot organitzat en una nau abandonada de Manresa.

El Suprem va deixar clar que només el sí és sí, però l’Audiència de Barcelona ha obviat aquest extrem

Un jove, amic de la víctima, va conduir la menor a una caseta abandonada i després d’intentar forçar-la va instar els seus amics a agredir-la sexualment per torns.

Un sisè home, de 37 anys, que pel que sembla s’estava masturbant durant la violació, va quedar absolt del delicte d’omissió d’auxili després que el tribunal considerés que no podia fer res per socórrer la víctima.

La presidenta de la Fundación Mujeres, Marisa Soleto, insisteix en la necessitat de canviar la normativa referida als delictes sexuals. Perquè, mentre no es canviï, sempre hi podrà haver jutges o fiscals, com en aquest cas, que continuïn entenent que, si la víctima, en aquest cas una adolescent de 14 anys, no s’ha oposat clarament de manera verbal o física a les relacions sexuals, no hi ha delicte d’agressió. Malgrat la sentència del Tribunal Suprem. És veritat que en el recurs es pot apel·lar a la sentència del Suprem, que és clara en aquest sentit (“Només el sí és sí”), “però és allargar l’agonia de la víctima”, explica Soleto.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Protesta davant l’Audiència de Barcelona al juliol, el dia que van declarar els acusats de violació
XAVIER CERVERA Protesta davant l’Audiència de Barcelona al juliol, el dia que van declarar els acusats de violació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain