La Vanguardia (Català)

Restricció horària per als colmados de la zona de Tuset

Barcelona limita el funcioname­nt de 105 botigues obertes tota la nit per mitigar molèsties

- SILVIA ANGULO

La zona situada per sobre de la Diagonal, entre Francesc Macià i Tuset, concentra un gran nombre de locals de lleure nocturn de Barcelona, i també de comerços de 24 hores. Es tracta d’establimen­ts oberts en horari nocturn que subministr­en begudes –en teoria no poden ser alcohòliqu­es– i menjar a la nombrosa concurrènc­ia que es congrega en discoteque­s i bars durant les llargues nits de festa. El resultat a primera hora del matí és una imatge desoladora amb restes i escombrari­es escampades pels carrers que els veïns fa temps que denuncien. Ara l’Ajuntament obligarà 105 botigues a tancar en horari nocturn per evitar les molèsties que provoquen.

La iniciativa és similar a la que a l’estiu es va adoptar al carrer Joaquín Costa, però aquesta té més afectació. L’àmbit de la restricció comprèn els carrers Tuset, Aribau, Lincoln, Moià, Bon Pastor, Granada del Penedès, Marià Cubí i Laforja, l’avinguda Diagonal, la travessera de Gràcia i entorns d’influència.

Els problemes d’incivisme apareixen sobretot quan tanquen els locals de lleure nocturn i els joves, en lloc de marxar, s’estan al carrer i compren als establimen­ts que hi ha oberts per prolongar la festa a la via pública. Els bars tanquen a les tres de la matinada, i les discoteque­s, a les sis –el cap de setmana–, però la concurrènc­ia s’està al carrer fins a altes hores, consumint menjar i beure d’aquestes botigues.

Així doncs, i per “motius d’ordre públic”, l’Ajuntament obligarà a tancar aquests centenar d’establimen­ts, des de colmados fins a fleques –de fet, n’hi ha moltes a la zona que obren dia i nit–, entre les nou de la nit i les sis del matí els mesos d’octubre a maig. De juny a setembre els establimen­ts de 24 hores hauran d’abaixar la persiana a les deu de la nit i no podran reobrir fins a les set del matí.

La intenció, segons es recull al decret del districte de Sarrià-Sant Gervasi firmat el 15 d’octubre, és la de restringir “la gran afluència

Es vol reduir l’afluència de persones que consumeixe­n alcohol i aliments al carrer

La mesura es va implantar a l’estiu als establimen­ts del carrer Joaquín Costa

de persones que consumeixe­n alcohol i aliments a la via pública durant la nit, després del tancament dels locals de lleure d’una zona del barri de Sant GervasiGal­vany”.

La decisió es pren després que el districte hagi elaborat un informe conjunt amb la Guàrdia Urbana per detectar els problemes que afligeixen aquesta zona de lleure. D’aquesta manera, mentre s’intenten controlar el botellot i les actituds incíviques que causen soroll i molèsties als veïns que viuen a la zona, també es pretén introduir millores en la qualitat de la neteja. Els veïns denuncien que a primera hora del matí, i sobretot els dissabtes i els diumenges, és impossible caminar per la brutícia que s’acumula al carrer. Els serveis de neteja de l’Ajuntament no donen l’abast l’endemà per arreglar la zona.

Tècnics del districte ja podrien estar comunicant als locals afectats l’obligació de complir els nous horaris, i de passada els recorden la prohibició de vendre alcohol. Mentrestan­t, l’Ajuntament ultima altres mesures per intentar millorar la situació en un barri molt pressionat per l’afluència als locals de lleure nocturn.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Nou hores menys. L’equip de govern pretén reduir l’afluència a aquestes zones una vegada tanquen els locals de lleure nocturn
ÀLEX GARCIA Nou hores menys. L’equip de govern pretén reduir l’afluència a aquestes zones una vegada tanquen els locals de lleure nocturn
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain