La Vanguardia (Català)

La Diagonal es vol animar amb celebracio­ns als xamfrans

- LUIS BENVENUTY

A la Diagonal no se l’estima ningú. La gran majoria dels ciutadans coincideix­en que Barcelona ha de recuperar la Rambla, que els comerços centenaris no han de desaparèix­er, que la massificac­ió turística no pot perjudicar l’essència de la Barcelonet­a... Però el tram central i reformat de la Diagonal pateix el seu particular estigma. Diuen que és cosa de pijos, l’upper... O sigui que s’ha d’espavilar, tota sola.

És el que pensen molts comerciant­s d’aquest costat de la ciutat, del tram entre el passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià. “La

Diagonal també és un espai públic inacabat; de fet, infrautili­tzat –explica Àlex Miró, gerent de l’associació de comerciant­s de la zona–. Molts es pensen que es tracta d’un racó per a privilegia­ts, una zona exclusiva allunyada de la gent, però, de fet, és el punt de trobada quotidià de milers de treballado­rs que cada dia van a l’oficina o al despatx, i també als de l’entorn”.

Així doncs, l’entitat de comerciant­s proposa a l’Ajuntament de Barcelona que consideri la possibilit­at de traslladar-hi celebracio­ns que ja cansen molts veïns de la resta de la ciutat. “Que no diuen que el districte de Ciutat Vella està saturat? Que no hi ha molts veïns de la part vella de la ciutat que estan farts d’acollir tants pols d’atracció? Doncs aquí tenim uns xamfrans ideals per instal·lar-hi parades, i, a més a més, si fos necessari, es podria tallar la circulació dels laterals per guanyar encara més espai”.

Les festes de la Mercè no deixen de descentral­itzar-se, però per aquí ni les ensumen. La presència de parades per Sant Jordi és més aviat testimonia­l. No es pot dir que l’avinguda estigui a l’agenda dels organitzad­ors d’esdevenime­nts de la ciutat. L’associació de comerciant­s ja està en converses amb diversos gremis per acollir algunes de les seves celebracio­ns. Parlem principalm­ent de fires gastronòmi­ques, trobades de cellers, mercats d’artesans...

“L’Ajuntament ens diu que estudiarà cas per cas, que fem propostes –detalla el gerent dels comerciant­s de la Diagonal–. Nosaltres entenem que és una qüestió de voluntat. Per exemple, aquí tenim un munt de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. La Diagonal podria ser un referent de les smart cities i de la mobilitat sostenible”.

 ?? LLIBERT TEIXID0/ARXIU ?? Montse Serrano, de +Bernat, a l’estand d’aquest diari per Sant Jordi
LLIBERT TEIXID0/ARXIU Montse Serrano, de +Bernat, a l’estand d’aquest diari per Sant Jordi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain