La Vanguardia (Català)

Les cares d’un segle del Palace

Centenars de clients es bolquen en l’hotel i cedeixen fotos per a una exposició i un llibre

- BEGOÑA CORZO

Posades de llarg, desfilades de moda, revetlles de categoria, banquets, conferènci­es i casaments, molts casaments, componen el segle d’imatges amb què l’hotel Palace celebra el centenari. Les fotografie­s de Del Ritz a El Palace il·luminen el vestíbul, el saló Cugat i el terrat Jardí Diana i formen part d’un llibre commemorat­iu que ha estat possible gràcies a més de 400 ciutadans que han cedit els àlbums familiars. Com els descendent­s de Pilar de Carulla i Joaquín Fuster, que el 1929 van organitzar el seu banquet de casament al saló Diana i mig segle després celebraven al mateix escenari les noces d’or.

La fidelitat de la família CarullaFus­ter il·lustra la història d’un hotel que va ser, des que va néixer, el 1919, punt de trobada de la burgesia de Barcelona i allotjamen­t de luxe per a personalit­ats com Alfons XIII, Primo de Rivera o Francesc Macià, i famosos nacionals i internacio­nals que repetien cada vegada que visitaven la ciutat. Cary Grant, Sofia Loren, Ingrid Bergman i Roberto Rossellini, Ella Fitzgerald, John Wayne, Noor de Jordània, Michael Douglas, Madonna, Michael Jackson, Elton John, Paul MacCartney, Camilo José Cela... van estampar la seva firma al llibre de visitants.

Assegut al piano de l’hotel, Freddie Mercury va seduir Montserrat Caballé el 1987 i la va convèncer de gravar Barcelona. Abans, Salvador Dalí, que hi va viure una temporada, va fer pujar un cavall dissecat a la seva habitació com a regal per a Gala. Per recordar el pintor, la millor suite de l’hotel porta el seu nom i manté el bany decorat amb mosaics que feia servir l’artista.

Ara bé, si hi ha un hoste fidel és el doctor i escriptor Fernando Aleu, autor del pròleg del llibre i la persona que ha dormit més nits a l’hotel.

Aleu recordava dimarts que “tot el que ha passat a Barcelona al segle XX ha passat aquí”, i rememorava un sopar amb Carolina Herrera al costat d’una llar de foc “encesa només per a nosaltres. El moment més romàntic de la meva vida”.

Entre els convidats que buscaven les seves fotos o les dels seus avantpassa­ts hi havia Javier Baladía, autor d’Abans que el temps ho esborri, que recordava que “no s’ha d’oblidar que aquest va ser un centre on es va culturitza­r la burgesia catalana”. Per l’hotel hi van passar, gràcies a Isabel Llorach, la seva àvia, i Francesc Cambó, artífexs del Conferenti­a Club, les figures intel·lectuals més destacades, entre els quals Benjamin, Ortega y Gasset, Paul Valéry, Walter Gropius,

Wanda Landowska, Pedro Salinas o García Lorca, que va fer exclamar a una de les dames assistents: “Però si ho entenc tot”.

En el seu segle de vida, El Palace (va canviar el nom de Ritz fa una dècada, després d’un litigi) també va ser testimoni de penúries. Del 1925 al 1930 oferia berenars als nens acollits a la Casa de Maternitat i Expòsits, i quan va esclatar la Guerra Civil es va convertir en l’“hotel Gastronòmi­c núm. 1” de la CNT i la UGT, amb autoservei per alimentar una població famolenca.

Jean-Marie Le Gall, director del Palace, explicava que “ha vingut molta gent, fins i tot molt gran, a portar les fotos personalme­nt”; alguns fins i tot deixaven els àlbums

Enlluernen l’alta societat i els clients famosos, però també hi ha espai per als moments difícils

familiars perquè el departamen­t de comunicaci­ó de l’establimen­t els seleccioné­s. El personal o els seus descendent­s també han aportat material, com ara el net de Juan Torres Haro, xofer del Ritz fins al 1954, que es va fotografia­r al costat de l’Hispano-Suiza amb què recollia els clients al camp d’aviació de Barcelona i els portava a l’edifici de la Gran Via o al Rosaleda. Juan Torres recorda que després de la feina els treballado­rs anaven a Casa Alfonso i que el seu avi es va quedar impression­at amb Josephine Baker.

La mostra, oberta fins al 30 de novembre, es completa amb el fons del mateix hotel, amb fotos històrique­s de l’edifici i del que es vivia entre bambolines, com ara les cuines o la bugaderia, imprescind­ibles per tenir-ho tot en estat de revista.

 ?? FAMILIA IZQUIERDO JAUMOT ?? Escenari de casaments
Banquet nupcial de Santiago Izquierdo Gabriel i Maria Rosa Jaumot Tobella al jardí del llavors hotel Ritz el 16 d’octubre del 1963
FAMILIA IZQUIERDO JAUMOT Escenari de casaments Banquet nupcial de Santiago Izquierdo Gabriel i Maria Rosa Jaumot Tobella al jardí del llavors hotel Ritz el 16 d’octubre del 1963
 ?? FAMILIA DURÁN ?? Casament de la família Durán Durán el 14 de maig del 1945
FAMILIA DURÁN Casament de la família Durán Durán el 14 de maig del 1945
 ?? FAMILIA TORRES ?? El xofer del Ritz Juan Torres Haro als anys quaranta
FAMILIA TORRES El xofer del Ritz Juan Torres Haro als anys quaranta
 ?? . ?? L’exmodel i empresària Francina a l’exposició del Palace
. L’exmodel i empresària Francina a l’exposició del Palace
 ?? FAMILIA CARULLA FUSTER ?? Pilar Carulla i Joaquín Fuster el 1929
FAMILIA CARULLA FUSTER Pilar Carulla i Joaquín Fuster el 1929
 ??  ?? Lucrecia Beleta i el seu marit, Toni, ballant al saló Imperial el 1997
Lucrecia Beleta i el seu marit, Toni, ballant al saló Imperial el 1997
 ?? EL PALACE ??
EL PALACE
 ??  ??
 ?? EL PALACE ??
EL PALACE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain