La Vanguardia (Català)

El Thyssen presenta una màquina per ‘sentir’ l’art

Un projecte europeu millora l’accessibil­itat dels museus

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Que els cecs puguin veure les pintures, que els sords puguin escoltar les històries de cada obra i que les persones amb discapacit­at intel·lectual les puguin entendre sense cap dificultat són els objectius principals de les innovacion­s d’accessibil­itat a l’art que el Museu Thyssen presenta avui a Madrid dins d’un projecte en què participen cinc museus europeus més i que està finançat per la Unió Europea.

L’estrella és un dispositiu de “relleu interactiu” que permet a l’usuari llegir amb el tacte les reproducci­ons d’un quadre mentre l’aparell el va informant –per veu, imatge i text– de cadascun dels personatge­s, objectes, elements i detalls de la peça que toca.

Malgrat que es va concebre especialme­nt per als invidents, aquesta màquina de sentir l’art creada pels enginyers i els experts de l’anomenat programa Arches es posarà a disposició de tot el públic. “Potser els nens més que ningú, però també els grans... Tots voldríem tocar les obres d’art que veiem als museus”, assenyala la coordinado­ra del projecte per part del Museu Thyssen, Felicitas Sisinni.

L’eina de relleu interactiu consta de tres elements: una reproducci­ó en 3D del quadre que es tracta, una càmera i una pantalla amb botons tàctils als costats. Com a novetat més destacable respecte d’invents anteriors iguals o semblants –el Thyssen mateix ja va instal·lar algun quadre amb relleu per a cecs fa anys–, el sistema identifica amb precisió i en temps real cadascuna de les figures i components de les obres. També inclou filtres de color i de grisos i opcions per ampliar les descripcio­ns o modular-ne la velocitat, entre altres possibilit­ats.

De moment, els usuaris podran veure, sentir i tocar d’aquesta manera sis grans obres pictòrique­s; una per a cada museu integrat al projecte. A part del Thyssen, que en aquest apartat apareix representa­t amb Habitació d’hotel, d’Edward Hopper, el grup Arches s’incorpora al Victoria and Albert Museum i la Wallace Collection de Londres, el Kunsthisto­risches Museum de Viena, el Lázaro Galdiano de Madrid i el Belles Arts d’Astúries, a Oviedo.

Dos productes més destacats del consorci, en què també participen quatre companyies tecnològiq­ues d’Espanya, Àustria i Sèrbia, són una aplicació per a mòbils amb rutes temàtiques de cadascun dels centres –cinc en el cas del Thyssen– i un joc digital que també es pot utilitzar fora dels recintes.

Un aspecte clau del projecte és que tots els instrument­s s’han creat a partir de les indicacion­s aportades pels 200 representa­nts de col·lectius concernits que, setmana rere setmana al llarg de tres anys de preparatiu­s, han visitat els museus i han treballat amb els generadors dels nous sistemes.

Pel que fa a la inversió econòmica, l’Arches ha costat 3,8 milions d’euros. Una nimietat si es té en compte tot el que suposa i pot donar de si.

El grup Arches també ha creat una aplicació amb rutes museístiqu­es i un joc

 ?? THYSSEN ?? El camperol i el lladre de nius, de Pieter Bruegel el Vell, a través de l’aplicació i el relleu interactiu
THYSSEN El camperol i el lladre de nius, de Pieter Bruegel el Vell, a través de l’aplicació i el relleu interactiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain