La Vanguardia (Català)

Francis Paniego, nou xef assessor de l’Hotel Hermitage d’Andorra

EL CUINER DE LA RIOJA, RECONEGUT AMB DUES ESTRELLES MICHELIN PEL SEU RESTAURANT A EZCARAY I UNA ALTRA PEL DEL CELLER MARQUÉS DE RISCAL, ÉS EL NOU ASSESSOR GASTRONÒMI­C I XEF DE L’SPORT HOTEL HERMITAGE & SPA DE SOLDEU

- LAURA PONS Andorra

Les regnes de l’oferta gastronòmi­ca del grup Sports Hotels tenen nou conductor des d’aquest novembre. Es tracta de Francis Paniego, un prestigiós xef de La Rioja amb un projecte molt clar per als diferents restaurant­s del grup hoteler andorrà, encapçalat per l’Ibaya, el nom del nou restaurant gastronòmi­c de l’Sport Hotel Hermitage & Spa. Paniego és un xef guardonat, Premi Nacional de Gastronomi­a i dues estrelles Michelin pel Restaurant El Portal de Echaurren, de l’Hotel Echaurren Relais & Châteaux d’Ezcaray, a La Rioja. Posseeix, a més, una altra estrella Michelin pel restaurant de l’Hotel Marqués de Riscal A Luxury Collection Hotel, a Àlaba.

Què fa un xef de La Rioja com vostè a Andorra?

En un primer moment, quan els responsabl­es de l’Sport Hotel Hermitage & Spa van contactar amb mi, em va semblar una bogeria la mera possibilit­at d’assessorar un projecte tan lluny de casa i els vaig contestar que era impossible. Però més endavant van venir a veure’m a Ezcaray i em van explicar el projecte amb més detall. I em va semblar que era una qüestió de cortesia almenys retornar-los la visita i conèixer el projecte personalme­nt per poder fer una valoració abans de donar una resposta en un sentit o un altre. A la tornada d’aquest primer viatge ho vaig comentar amb l’equip, vam parlar també amb l’equip anterior i, una vegada vam haver vist que tot estava clar, vam decidir embarcar-nos en aquesta nova aventura.

Què el va fer canviar d’opinió?

Va haver-hi detalls importants i molts punts en comú amb Echaurren que em van ajudar a prendre la decisió. En primer lloc, que el grup de l’Sports Hotel també és una empresa familiar. El tracte i les vibracions no són un detall menor. A continuaci­ó, que l’estructura del negoci és molt semblant al que ja fem a Echaurren, amb diferents propostes gastronòmi­ques. El tercer punt favorable va ser que ens deixaven total llibertat per fer el plantejame­nt que considerés­sim. I finalment, però no menys important, que la meva actual mà dreta, Pol Contreras, és de Sort, a escassos 80 km de Soldeu, i aquest detall facilita molt les coses. A més, m’apassionen els hotels i aquest projecte és increïble, envoltat de muntanyes i d’una naturalesa imponent.

Com compaginar­à la seva feina a La Rioja amb aquest repte?

Encara que jo sigui la cara visible i vingui sovint, és clar que no podré ser aquí cada setmana. Però aquest projecte i tots els que emprenem sempre són una feina d’equip. Hem ajuntat un gran grup persones, algunes de les quals ja han col·laborat amb mi anteriorme­nt. A més de Pol Contreras, hi ha Jordi Grau, el cap de cuina i en qui tinc una confiança cega. S’ha format amb els millors, té moltíssim talent i caràcter, i coneix el país. L’equip que l’acompanya està molt motivat i il·lusionat i aportem també altres persones que van formar part del nostre equip a l’Hotel Maria Cristina l’estiu passat.

Quins objectius es marca?

Entrem amb molt de respecte i molta il·lusió. Volem que la gent que vingui a l’Hermitage, abans de res, s’ho passi bé. Hem dissenyat una proposta perquè el client repeteixi. No pot haver-hi objectiu millor: que el client se’n vagi desitjant tornar. Venim d’Ezcaray, que també és un poble de muntanya, i podem dir sense humilitat que sabem el que li agrada a la gent que va a la muntanya. Malgrat això, som conscients que és un territori nou, però hem de ser capaços de descobrir-lo, d’entendre’l i fer-lo nostre. Aspirem a que en un futur no gaire llunyà la proposta que surti d’aquí es vagi fent cada vegada més andorrana. Hem de furgar en l’ànima d’aquest lloc. Integrant-nos en el territori i en la seva identitat, tractarem d’aportar una altra mirada a les receptes tradiciona­ls i, sempre que sigui possible, utilitzare­m productes locals.

L’oferta gastronòmi­ca s’estén a diversos espais gastronòmi­cs: Ibaya, Hermitage Tradició, Sol i Neu Club Hermitage, i Glassbar. Què trobarà el client a cada un?

Ibaya és el nom que hem donat al restaurant gastronòmi­c. Així es diu un dels turons d’alta muntanya als voltants del nostre poble, Ezcaray. És un immens prat verd, gran i bell. Ibaya ve del basc Ibaia, que significa “el riu”. Hem triat aquest nom perquè inspira en gran manera l’essència de la nostra cuina i perquè també homenatja l’altre riu que discorre davant d’aquest hotel, la Valira, que recorre tot aquest meravellós país que ens acull.

L’Hermitage Tradició i el Sol i Neu Club Hermitage són dos restaurant­s amb sabor de cuina casolana, cuina de sempre. Volem que la gent vingui aquí amb la cullera preparada. Gaudiran molt. El Tradició és dins de l’hotel i el Sol i Neu és a peu de pistes i està pensat per als clients que han passat la jornada esquiant.

El Glassbar és la proposta més desimbolta i se serveix al lobby de l’hotel. Aquí es pot gaudir d’un bon ibèric acabat de tallar, unes ostres o una magnífica llauna de caviar. Però també es podran degustar les nostres croquetes, una bona truita de patates, les mandonguil­les i plats més informals, sant i senya de la nostra cuina.

Aquest és, en definitiva, el punt de partida, però la nostra proposta gastronòmi­ca anirà madurant a mesura que anem descobrint aquest territori.

S’ha format amb grans xefs com Subijana, Larumbe, Arzak i Adrià. Qui l’ha inspirat més?

Vaig començar a estudiar cuina el 1984 i vaig poder treballar amb tots aquests gegants de la cuina, en una època en què semblava que tot estava per fer. Han estat 35 anys increïbles, apassionan­ts. Avui, amb 51 anys i crec que ja més assentat, i malgrat haver après moltíssim de tots ells, haig de reconèixer que de qui més he après, qui més m’ha influït i qui més em continua inspirant és la meva mare, Marisa Sánchez.

Junt amb els seus germans, son la cinquena generació de la família que es dedica a la restauraci­ó.

He viscut l’hostaleria des de nen, he vist els meus pares gaudir de la seva feina, i sobretot em vaig sentir identifica­t amb en Luis, el meu germà gran, que va ser el primer que va voler seguir els passos dels pares. Volia ajudar-lo, volia convertir-me en la seva mà dreta, però va morir en un accident d’automòbil. Es pot imaginar el panorama a casa. Mai no m’hi he sentit obligat, però sí que vaig sentir la responsabi­litat de continuar el que en Luis havia començat, i aquí estic. Avui comparteix­o amb els meus germans Marisa i José Félix un projecte familiar preciós que té 121 anys d’història. Sense ells no podria saciar aquesta hiperactiv­itat no diagnostic­ada que pateixo.

“M’apassionen els hotels i aquest projecte és increïble, envoltat de muntanyes i d’una naturalesa imponent” “Aspirem a furgar en l’ànima d’aquest lloc, a integrar-nos en el territori i en la seva identitat, i que la proposta sigui cada vegada més andorrana”

 ?? SPORTS HOTELS ?? Francis Paniego, fotografia­t al seu Restaurant El Portal de Echaurren, a La Rioja
SPORTS HOTELS Francis Paniego, fotografia­t al seu Restaurant El Portal de Echaurren, a La Rioja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain