La Vanguardia (Català)

MOLTS PROBLEMES, DIFÍCIL SOLUCIÓ

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

SENSE ESTRUCTURA D’EQUIP

El joc col·lectiu del Barça deixa molt a desitjar. La distància entre línies és un latifundi per on entren com punyals els rivals, un camp obert per galopar-hi. Una vegada els adversaris superen la tímida primera línia de pressió, formada bàsicament per Busquets i De Jong perquè els davanters s’inhibeixen, se’ls obre un mar per on penetrar, perquè els centrals viuen al seu cau. No s’atreveixen a fer un pas endavant per por que els agafin l’esquena. Al Barcelona no se li veu un sistema treballat ni pel que fa a la fluïdesa amb pilota ni a l’hora de protegirse. Tampoc en les jugades d’estratègia –tret de les faltes que pica Messi– no es troben recursos dels quals extreure rèdits. Els contraris saben com desactivar el Barcelona, i els blaugrana surten a jugar sense directrius clares. Quan Semedo és el que millor interpreta el que requereix un partit, com va passar dimarts, el problema es converteix en estructura­l. L’Slavia va sorprendre, però quan no superen el Barça per tàctica ho fan per ritme o intensitat.

ESTATS DE FORMA DEFICITARI­S

Més enllà del joc de conjunt l’estat de forma individual d’alguns futboliste­s crida l’atenció, per deficitari. En aquest sentit, el cas de Gerard Piqué és eloqüent. Format com a central de veritat a l’elit al costat d’un Puyol que no necessitav­a recórrer al joc brusc per rapidesa i col·locació, Piqué ha estat durant moltes temporades un defensa net. De vegades es guanyava més targetes per dialogar iradament amb els àrbitres que per fer caure contraris. Aquesta temporada ja ha vist 9 grogues, 6 de les quals a la Lliga. Al campionat va complir un partit de sanció i a la Champions no podrà jugar contra el Borussia Dortmund. En tota la temporada passada només li van ensenyar set targetes. Ha perdut espurna, arriba tard i es veu superat amb freqüència. La falta d’agressivit­at de molts dels seus companys per recuperar la pilota tampoc no l’ajuda. Piqué està molt desgastat, com Busquets, a qui cada vegada dosifica més Valverde. El futbol del Barcelona requeriria un

Busquets amb el físic de fa cinc anys. Altres futboliste­s com Griezmann, Sergi Roberto i Dembélé són lluny del millor nivell, mentre que Alba tampoc no funciona com a la primera volta de la temporada passada.

GRIEZMANN I MESSI NO CONNECTEN

“Cap dels dos som de parlar gaire però anem fent algun mate”, va comentar Griezmann fa setmanes sobre la relació amb Messi. A fora no se sap si la relació està fructifica­nt, però a dins no es troben. Dimarts Leo va connectar amb el francès tres cops, mentre que Griezmann només l’hi va passar un cop. A Praga l’exmatalass­er va activar l’argentí quatre vegades i a la inversa només hi va haver una passada. Griezmann encara no ha marcat a Europa.

REGUITZELL DE LESIONS REPETIDES

Lesionar-se, tornar i tornar a lesionar-se. Li va passar a Messi i també li ha passat a Dembélé, Suárez o Alba, l’últim a caure amb una lesió als isquiotibi­als que ja va patir a Dortmund al setembre. Llavors va tardar tres setmanes a reaparèixe­r. No s’entén que si tenia molèsties Valverde arrisqués amb ell. Se suposa que per cobrir aquestes situacions es va fitxar Junior Firpo, que s’ha quedat a la grada els dos últims partits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain