La Vanguardia (Català)

La desigualta­t regional a Espanya és menor que la mitjana de l’OCDE

- Redacció

En plena campanya electoral, quan es debat l’eficiència econòmica de l’Estat de les autonomies, el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) va tornar ahir a difondre un estudi d’aquest any en què premia Espanya al situar-la, entre els països rics, en aquells que presenten menys desigualta­ts econòmique­s entre les seves regions. La institució alerta de les enormes disparitat­s en termes de renda que presenten països com el Brasil, Alemanya, Irlanda o l’Índia.

En canvi, els països més homogenis en PIB per càpita entre les regions, en una llista total de vint, serien, segons les esmentades fonts, el Regne Unit, França, República Txeca, Suècia, Estats Units i Espanya. En pitjor situació es troben Itàlia (on entre el nord i Sicília les diferèncie­s són abismals) o Grècia (encara recuperant-se de la cura d’austeritat després de la crisi del deute sobirà).

Espanya fins i tot té menys desigualta­t en renda entre autonomies que la mitjana dels països de l’ OCDE.

El Fons reconeix que les desigualta­ts a Espanya, si bé són menors comparades amb altres països del seu entorn, han augmentat amb la crisi i són molt altes a l’hora de considerar l’atur. “Es pot pensar que les persones simplement poden moure’s a la recerca de millors feines en àrees de rendes altes. Tot i això, l’ingrés mitjà més elevat a les regions més pròsperes sovint es veu compensat per l’alt cost de la vida. A les persones els resulta més difícil mudar-se perquè els costos de l’habitatge són

En una llista de vint països encapçalad­a pel Brasil, Espanya és més homogènia que Itàlia o Dinamarca

més alts i els llocs de treball ben remunerats estan menys disponible­s per als treballado­rs poc qualificat­s a les regions més riques. Per exemple, durant l’última dècada, les nostres estimacion­s suggereixe­n que els beneficis nets per trasneixen

lladar-se a les regions de més ingressos han disminuït entre un 25% i un 35% a Espanya”, apunta l’organisme que té a Kristalina Gueorguiev­a al capdavant.

L’FMI considera que, en termes generals, els guanys econòmics no s’han repartit bé. Les diferèncie­s entre àrees geogràfiqu­es d’un mateix país persisteix­en i han augmentat en els últims quinze anys. “Les regions que s’han quedat enrere, amb elevades taxes d’atur, tenen un 70% de possibilit­ats de quedar-se enrere”, alerta la institució. L’FMI proposa d’actuar amb polítiques fiscals redistribu­tives, que permetin garantir una millor educació, sanitat i subsidis d’atur, així com la creació de noves infraestru­ctures.

No obstant això, la institució defensa la descentral­ització administra­tiva com la millor manera de dur a terme aquestes polítiques. “En països federals o altament descentral­itzats, com els EUA, els governs locals tenen una autonomia més gran per determinar els impostos sobre la renda i la propietat i la despesa en educació i atenció mèdica”. L’Estat autonòmic és part del problema, però també part de la solució.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain