La Vanguardia (Català)

FMI: la crisi industrial pot encomanar-se als serveis

Catalunya acumula el quart trimestre de caiguda del sector

- Redacció

La crisi per la qual travessa el sector manufactur­er a Europa podria encomanar-se al sector serveis, amb la qual cosa s’agreujaria la desacceler­ació econòmica a Europa. Així consta a l’informe sobre el continent publicat ahir pel Fons Monetari Internacio­nal (FMI). Mentrestan­t, Brussel·les anunciarà avui una rebaixa en les seves previsions de creixement sobre l’economia espanyola. L’estimació d’abril del 2,3% ha quedat desfasada després dels ajustos realitzats per l’INE i les previsions a la baixa del Banc d’Espanya. El mateix Ministeri d’Economia ja va admetre davant Brussel·les el mes passat que el PIB seria del 2,1%. S’estima que la nova previsió de Brussel·les fixarà el creixement en l’entorn del 2% o fins i tot per sota.

A Catalunya la situació és similar a la que descriu el FMI. Ahir el Departamen­t d’Economia va informar que el PIB en el sector industrial en la comunitat en el període juliol-setembre va caure per quart trimestre consecutiu en termes interanual­s, un -0,7%. La recessió del sector es dona enmig d’un procés d’augment de les regulacion­s d’ocupació en la indústria amb casos recents com el de les empreses Luxonia (52 acomiadame­nts), Bayer (75 acomiadame­nts), Sada (240) o Prysmian (487).

Mentrestan­t, el PIB del conjunt de l’economia catalana va tancar el tercer trimestre en l’1,8% interanual, dues dècimes menys que en el període anterior. El Departamen­t d’Economia que dirigeix Pere Aragonès va destacar ahir que “en els últims mesos l’activitat econòmica a Catalunya ha continuat condiciona­da per l’escenari econòmic internacio­nal”. La conselleri­a va afegir que “el creixement a Catalunya registra una pèrdua gradual de dinamisme

COMPARACIÓ

El PIB de Catalunya en el tercer trimestre creix l’1,8% front al 2% d’Espanya

afectat per la debilitat del comerç internacio­nal i pels efectes que ha tingut en termes de confiança econòmica i sobre l’evolució del sector industrial”.

En la comunicaci­ó de la Conselleri­a d’Economia es destaca que el PIB de Catalunya va augmentar set dècimes per sobre de la de la zona euro. En canvi, Espanya va créixer un 2%, dues dècimes més que Catalunya.

La previsió de l’FMI per a la zona euro és que aquest any el seu creixement econòmic sigui de l’1,2% aquest any davant l’1,9% de l’any passat. La situació més dramàtica és la d’Alemanya, que passa de l’1,5% de creixement del PIB el 2018 a un 0,5% aquest exercici. Precisamen­t la desacceler­ació europea es deu al creixement anèmic d’Alemanya, que es manté com l’economia més gran de la zona euro, i a l’estancamen­t d’Itàlia, la tercera més gran, segons va detallar ahir l’FMI. Als dos països la institució els va rebaixar a l’octubre l’estimació de creixement. En un comunicat, el Departamen­t d’Economia va avisar que el creixement de l’economia mundial aquest any serà el més baix des de l’any 2009.

“En vista dels riscos a la baixa, recomanarí­em als països tenir al calaix plans per a una relaxació fiscal en cas que es materialit­zi un important xoc negatiu”, va explicar el director per a Europa de l’FMI, Poul Thomsen, durant la presentaci­ó de les perspectiv­es econòmique­s regionals per al continent, informa Efe. L’objectiu passaria per convèncer Alemanya que augmenti la despesa i les inversions.

FUTUR

L’FMI demana una “relaxació fiscal” als països de la Unió Europea

 ??  ??
 ?? ODD ANDERSEN / AFP ?? El sector de l’automòbil és el més feble de l’àrea industrial
ODD ANDERSEN / AFP El sector de l’automòbil és el més feble de l’àrea industrial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain