La Vanguardia (Català)

La ruta a Mallorca, la segona per trànsit al Prat, en mans d’IAG

El pont aeri entre Madrid i Barcelona quedaria en situació de monopoli

- Barcelona

Malgrat que la companyia Air Europa té una mínima quota de mercat a l’aeroport del Prat, l’adquisició de la companyia per part del grup IAG impacta greument en la competènci­a en les dues primeres rutes de l’aeroport de Barcelona per trànsit de passatgers: Barajas i Palma.

El pont aeri entre el Prat i Barajas, amb un trànsit anual de 2,5 milions de passatgers el 2018, quedarà exclusivam­ent en mans d’aerolínies del grup IAG. Actualment, d’un màxim total de 30 vols diaris en els dos sentits, Vueling i Iberia, companyies d’IAG, operen 26 freqüèncie­s, mentre que Air Europa té un total de sis vols diaris. D’aquesta manera, la ruta quedaria en mans d’un sol grup, en situació de monopoli.

En la ruta entre els aeroports de Barcelona i Palma, segona per trànsit de passatgers des de Barcelona amb més de dos milions de viatgers, la integració de l’operativa d’Air Europa amb la de Vueling provocaria una concentrac­ió de rutes en mans del grup IAG. Actualment, Vueling opera en codi compartit amb Iberia un màxim de 20 freqüèncie­s diàries, per 10 vols diaris que ofereix Air Europa, i uns altres vuit estan en mans de la low cost Ryanair.

La integració d’operatives suposaria que el grup IAG dominaria la ruta amb fins a 30 vols diaris, el que suposa més d’un 75% de la quota de mercat. En aquest cas, el tancament de l’operació de compra d’Air Europa suposaria, pràcticame­nt amb tota seguretat, la reducció de freqüèncie­s, ja que hi ha alguns vols de Vueling i Air Europa que operen amb el mateix horari o

L’Autoritat Catalana de Competènci­a estudia l’afectació al Prat i en podria emetre un dictamen

amb pocs minuts de diferència.

Mentre que ahir la CNMC va aclarir que, ateses les circumstàn­cies que envolten l’operació anunciada dilluns passat per IAG i Air Europa, aquesta hauria de ser estudiada per l’autoritat de Competènci­a de la Comissió Europea, l’Autoritat Catalana de la Competènci­a està estudiant l’afectació de l’operació al mercat català. El seu dictamen, apunten fonts de l’organisme, hauria de ser tingut en compte en cas que alguna de les rutes des del Prat resultés afectada, com succeeix tant amb el pont aeri amb Madrid i la ruta a Palma.

Per la seva banda, la ministra en funcions d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assegurar ahir que l’oferta d’Iberia per comprar Air Europa és una notícia “bona per a la connectivi­tat internacio­nal”, però que podria “suposar riscos per a la nacional”. “Per evitar els esmentats riscos i que això sigui bo per al país cal exigir a IAG que es mantinguin les freqüèncie­s, els preus i les rutes”, va dir la ministra en un acte a Las Palmas de Gran Canaria. Maroto va assenyalar que el Govern espanyol és “conscient” que “hi pot haver efectes en aquests elements –rutes, freqüèncie­s i, sobretot, preu–, dades que ara mateix s’estan avaluant”.

 ?? PAUL HANNA / REUTERS ?? Un avió d’Air Europa s’enlaira a l’aeroport de Palma
PAUL HANNA / REUTERS Un avió d’Air Europa s’enlaira a l’aeroport de Palma
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain