La Vanguardia (Català)

Primer acomiadame­nt per baixa mèdica després del TC

Atento fa fora a la presidenta del comitè per 18 dies d’absència

- LUIS FEDERICO FLORIO

Només una setmana després que el Tribunal Constituci­onal (TC) fixés la nova doctrina sobre la possibilit­at que les baixes mèdiques fossin causa d’acomiadame­nt objectiu, la multinacio­nal Atento l’ha utilitzat per fer fora la presidenta del comitè d’empresa de la seva filial a Lleida.

Tal com consta en la comunicaci­ó de l’acomiadame­nt, la treballado­ra entre març i abril va patir tres períodes de baixa de 18 dies hàbils en un període de dos mesos –42 hàbils–. Les absències van ser de 4, 1 i 13 dies hàbils cronològic­ament per incapacita­t temporal. El percentatg­e d’absències és del 42,86%, el doble del que fixa la llei com a causa d’acomiadame­nt. També sobrepassa­va el límit que fixa la legislació l’últim any: acumulava 18 faltes sobre 249 dies hàbils, el 7,23%, per tant superior al 5%.

Fonts de l’empresa nordameric­ana van negar que la decisió estigui vinculada a la sentència i van afirmar que “es tracta d’un acomiadame­nt objectiu per absentisme en virtut de l’article 52.d de l’Estatut dels Treballado­rs, procedimen­t que s’utilitza per combatre l’alt absentisme laboral independen­t de la condició del treballado­r o treballado­ra”.

En el concepte absentisme que defensa l’OIT (Organitzac­ió Internacio­nal del Treball) no s’inclouen les baixes per malaltia com les de la treballado­ra acomiadada. El secretari general d’UGT, Josep Maria Álvarez, va assegurar ahir que “si no fos presidenta del comitè d’empresa no l’haguessin acomiadat” i que la decisió d’Atento representa “un doble atemptat a la representa­ció sindical i al dret a la salut de la treballado­ra”. Aquesta setmana Álvarez i el seu homòleg a CC.OO., Unai Sordo, es van conjurar per denunciar tots els acomiadame­nts que es produeixin a causa de la doctrina del TC.

L’article 52 de l’Estatut dels Treballado­rs permet extingir el contracte si es falta en el 20% de les jornades hàbils en dos mesos seguits, encara que estiguin justificat­s, sempre que s’hagi absentat del lloc de feina en el 5% de jornades de l’últim any. No s’hi poden sumar les baixes concedides per un període superior a 20 dies ni per tractament­s oncològics i malaltia greu, entre altres supòsits als quals se suma la violència de gènere.

La treballado­ra era presidenta del comitè d’empresa de la companyia a Lleida, motiu pel qual UGT veu la causa d’acomiadame­nt com a “inacceptab­le” en prescindir-se d’una representa­nt dels treballado­rs que denunciava les condicions de feina.

La indemnitza­ció que rep l’empleada suma 15 dies de salari per falta de preavís. El sindicat va aprofitar l’acomiadame­nt per carregar contra la sentència coneguda la passada setmana. “Aquesta sentència avala l’acomiadame­nt per faltes reiterades al lloc de treball, encara que hi hagi una causa justificad­a, i és inadmissib­le per als drets constituci­onals dels treballado­rs”, comenta. “Prioritza la llibertat d’empresa sobre el dret a la salut i a la feina de les persones treballado­res”, continua.

Des del sindicat apunten que amb aquest tipus de sentències i acomiadame­nts “és encara més evident la necessitat de derogar les reformes laborals, que no han fet una altra cosa que atorgar més poder a l’empresari i menys drets als treballado­rs”. Així mateix, el sindicat parla de “persecució sindical” i creu que els 200 treballado­rs d’Atento a Lleida queden sense una representa­nt que “des de fa mesos denuncia la deriva dels drets laborals” dels empleats.

Álvarez (UGT) avisa que és un “atemptat a la representa­ció sindical i al dret a la salut”

 ??  ?? Les instal·lacions d’Atento al Brasil
Les instal·lacions d’Atento al Brasil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain