La Vanguardia (Català)

La CNMC suavitza la retallada al transport de gas

Enagás és l’empresa més afectada per la nova circular

- Madrid

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va enviar ahir a última hora del dia al Consell d’Estat –a través del Ministeri d’Economia– una proposta definitiva de circular, que afecta la retallada de la retribució al transport i la regasifica­ció de gas. En concret, l’empresa que presideix Antonio Llardén, Enagás, serà la més afectada. Encara que Reganosa també tindrà a partir del 2021 menys ingressos.

És previsible que la retallada prevista de la retribució del 2021 al 2026 passi del 21% inicial a un 16,8% de mitjana. No obstant això, ahir a la nit els tècnics de regulació d’Enagás estaven estudiant com quedarà la xifra definitiva i les àrees afectades.

En realitat, la nota de premsa enviada ahir no fixa el percentatg­e concret de retallada, sinó la retribució per al conjunt de les activitats de transport i regasifica­ció que es pagarà al sector per a aquells sis anys, que ascendeix a 5.920 milions en total. En concret, la retallada serà progressiv­a: 1.126 milions el 2021; 1.058 milions el 2022; 1.012 milions el 2023; 963 milions el 2024; 909 milions el 2025, i 852 milions el 2026.

Amb aquesta proposta, la CNMC recorda que ja ha enviat 10 de les 14 ordres al consell d’Estat, l’opinió del qual no és vinculant, però sí que serà tinguda en compte per l’organisme que presideix José María Marín Quemada. La setmana passada es van aprovar les que afecten el sector elèctric (deixant la tisorada en el 4,6%, davant el 7% inicial) i Red Eléctrica de España (REE), la retallada de la qual va quedar en un 7,2% davant del 8,2% inicial.

De les quatre ordres que estan pendents, una important és la que afecta la distribuci­ó de gas, en la qual diverses empreses, com Naturgy, han frenat inversions fins que s’aclareixi la situació regulatòri­a.

La normativa que va aprovar el Govern recull que la CNMC ha de tenir aprovat abans de l’1 de gener del 2020 les retribucio­ns que afecten les activitats regulades dels sectors d’electricit­at i gas amb vista als períodes regulatori­s 2020-2025 i 2021-2026, respectiva­ment.

El text final d’ahir, que suavitza les retallades inicials, és fruit de les pressions de la mateixa Enagás i el mateix ministeri de Teresa Ribera, que van constituir una comissió de coordinaci­ó i van enviar un informe a la CNMC amb les discrepànc­ies davant la proposta inicial.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? José María Marín Quemada, president de la CNMC
EMILIA GUTIÉRREZ José María Marín Quemada, president de la CNMC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain