La Vanguardia (Català)

Els vetos municipals disparen un 70% les promocions d’oficines

Barcelona redueix un 10% els projectes de nous habitatges en un any

- Barcelona

Les restriccio­ns de l’Ajuntament de Barcelona a l’obertura o rehabilita­ció d’hotels i l’obligació de destinar el 30% de les noves promocions d’habitatges a pisos socials han transforma­t el mercat immobiliar­i de Barcelona i han impulsat els projectes de noves oficines, que creixen un 70% respecte a l’any passat, segons les dades recollides per la consultora CBRE.

L’informe Barcelona des del cel destaca que actualment hi ha 198 projectes per aixecar habitatges a Barcelona, un 10% menys que fa un any. Anna Esteban, directora de CBRE Barcelona, ha destacat que la nova normativa encara no ha reduït els habitatges en construcci­ó (3.751, pràcticame­nt les mateixes que fa un any) i que les obres començaran a baixar en un any, ja que ara estan en marxa projectes iniciats fa dos anys. La nova normativa, en canvi, s’està deixant notar al mercat del sòl, on han baixat els preus pel menor valor de venda que tindran en el seu conjunt els nous habitatges.

Aquesta situació, va reconèixer, ha reduït les transaccio­ns perquè molts propietari­s es resisteixe­n a vendre i ha derivat moltes operacions cap a un aprofitame­nt com a oficines. “A més, hi ha molta demanda d’oficines a la ciutat i les rendes són altes, i això és un incentiu més per als promotors”, va reconèixer. Fa uns anys la situació era l’oposada, i moltes oficines obsoletes en el centre es van convertir en habitatges i hotels.

Segons les dades de CBRE, ara hi ha 37 projectes terciaris en marxa (amb ús d’oficines o locals

Hi ha 226.000 m2 d’oficines en obres, un 75% més que el 2018, dels que el 27% està ja reservat

comercials), amb un increment del 37% respecte a l’any passat. Destaca sobretot el sector d’oficines, amb 17 projectes, 7 més que l’any passat, i 226.000 m² en construcci­ó o rehabilita­ció, un 75% més que el 2018, dels que el 27% estan ja reservats.

Esteban va destacar que la normativa de cessió per a habitatge social afecta també les rehabilita­cions i s’afegeix a l’impacte del Peuat al sector hoteler, que obliga a reduir habitacion­s quan es rehabilita un hotel en el centre. “Aquesta normativa ha frenat les rehabilita­cions i està produint un envellimen­t dels edificis”, va lamentar Esteban.

L’activitat promotora s’ha mantingut estable al sector hoteler, amb 14 establimen­ts en construcci­ó o rehabilita­ció, la majoria allunyat del centre o en projectes que es van autoritzar abans de la moratòria.

Globalment els projectes immobiliar­is a la ciutat s’han reduït un 5% fins al setembre, amb 258 desenvolup­aments en marxa. L’activitat promotora més important es concentra als districtes de Sant Martí i l’Eixample, amb 43 i 42 projectes, respectiva­ment, seguits per SantsMontj­uich, que en té 28.

 ?? KIM MANRESA / ARXIU ?? Sant Martí i l’Eixample són els districtes que registren una activitat promotora més gran
KIM MANRESA / ARXIU Sant Martí i l’Eixample són els districtes que registren una activitat promotora més gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain