La Vanguardia (Català)

La temporada d’esquí més pública comença a Catalunya

- TURISME

El negoci de l’esquí a Catalunya aquesta temporada serà més institucio­nal que mai. Aquesta campanya el Govern gestionarà –per mitjà de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC)– set de les deu estacions d’alpí del Pirineu. Això passarà quan Boí Taüll (per a la setmana que ve hi ha previst un acord de govern) pugi a aquest carro de l’explotació pública de la neu. Baqueira Beret, Masella i Port del Comte són els únics complexos que continuara­n en mans privades.

El panorama del negoci de la neu adquireix, amb aquesta intervenci­ó pública, una nova dimensió. Ara com ara l’esquí i les estacions de muntanya es conceben a Catalunya com un motor econòmic imprescind­ible i necessari per garantir el progrés a les comarques properes a aquests comtionade­s plexos. Ja no importaria tant la rendibilit­at privada del negoci o els beneficis extres obtinguts amb l’especulaci­ó urbanístic­a (aquesta és una herència del passat) com el compromís del Govern per mantenir els beneficis generats per l’impacte econòmic d’aquesta indústria. “Del que estem parlant en aquests moments és d’un actiu econòmic a disposició del territori per al seu desenvolup­ament”, afirma Ricard Font, president dels FGC.

Ferrocarri­ls va presentar ahir a Barcelona la temporada 20192020. La cita no podia arribar en més bon moment, ja que coincideix amb les nevades dels dos últims dies, que han deixat en cotes altes de les muntanyes del Pirineu espessors que s’acosten als trenta centímetre­s. I la previsió és que aquest cap de setmana continuï nevant en bona part d’aquesta serralada, un fet que assegura una estrena primerenca de la temporada d’esquí. Baqueira Beret, la més beneficiad­a per aquestes precipitac­ions, va anunciar ahir que té previst obrir el complex el 30 de novembre. Ricard Font va aventurar que, en el cas de les estacions gesper Ferrocarri­ls, “també ho tenim tot preparat per estrenar temporada quan es donin les condicions òptimes”. En el cas de Port Ainé (Pallars Sobirà) es confia a poder obrir el 29 de novembre.

Ahir, a la roda de premsa de Ferrocaril­s, es va parlar molt de territori i poc de números. Ricard Font afirma que l’important, en aquesta gestió del Govern de l’esquí,

Ferrocarri­ls anuncia la intenció d’explotar el tresor d’aquestes muntanyes tot l’any

L’APOSTA

Les precipitac­ions de les últimes hores i les que s’esperen el cap de setmana són un regal

EL MILLOR ALIAT

“no és tant parlar de beneficis o pèrdues com destacar que les estacions explotades per Ferrocarri­ls generen més de tres mil llocs de treball directes, indirectes o induïts”. I la prioritat de la Generalita­t és mantenir molts d’aquests llocs de treball “els tres-cents seixanta-cinc dies de l’any”. El Govern vol explotar al màxim els tresors amagats en aquestes muntanyes també a l’estiu.

Alguns estudis xifren en 240 milions d’euros l’impacte econòmic generat a les comarques de muntanya per l’activitat de les estacions gestionade­s per Ferrocarri­ls. Més de la meitat dels 430 milions d’euros que s’estima que deixen el total d’aquests complexos al Pirineu.

L’inici d’aquesta temporada està marcat per la situació creada per la sortida definitiva de Nozar de la gestió de Boí Taüll. La Vall de Boí i, de retruc, tota l’Alta Ribagorça van rebre, a principis d’octubre, una de les notícies més esperades en aquest territori de muntanya. El jutjat mercantil número cinc de Barcelona obria l’oferta –l’única– rebuda per a l’adquisició i gestió de dos hotels (Romànic i Taüll) i el complex d’apartament­s La Solana. Tres es

tabliments ubicats al Pla de l’Ermita, la urbanitzac­ió més propera a l’estació de l’Alta Ribagorça, gestionats fins ara per una filial de Nozar.

L’adquisició d’aquests dos hotels i del bloc d’apartament­s era un dels serrells més importants per tancar, després que la Generalita­t va aconseguir la propietat de l’estació de Boí Taüll i té previst assumir, aquesta temporada, la gestió d’aquest complex, que se sumarà al paquet de Ferrocarri­ls. Amb aquesta subhasta dels establimen­ts hotelers del resort més pròxim a l’estació, semblava que es tancava definitiva­ment l’última i accidentad­a aventura empresaria­l d’aquest complex des que el 2004 va ser adquirit per Nozar.

L’única empresa que va licitar per aquestes propietats és de Tarragona, amb negocis relacionat­s amb el món de la neu (Esquiades.com) o amb el sector turístic (Viajes para Ti SL). Aquesta firma ja és propietàri­a d’un altre hotel al Pla de l’Ermita, circumstàn­cia que converteix aquesta empresa en la més important, per volum d’activitat, d’aquest complex situat a tan sols uns quilòmetre­s de les pistes d’esquí de Boí Taüll.

Per a l’adquisició d’aquests negocis l’empresa de Tarragona estaria disposada a pagar 300.000 euros, a més d’assumir els dos milions d’euros de deute a la Seguretat Social dels antics propietari­s.

L’activitat dels tres hotels i el bloc d’apartament­s, a més de donar feina a mig centenar de persones, resulta crucial per al bon funcioname­nt de l’estació. Treballado­rs del complex apunten que sense aquests negocis, amb capacitat per acollir grups d’escolars, “les pistes difícilmen­t podran repetir les bones xifres de la temporada passada, ja que els grups nombrosos d’esquiadors garanteixe­n l’activitat entre dilluns i divendres”.

Tanmateix, tota aquesta alegria que va envair l’Alta Ribagorça a principis d’octubre després que es fes públic que una empresa havia licitat per adquirir aquests complexos es va esfumar fa uns dies quan es va saber que una de les entitats bancàries a la qual Nozar encara deuria set milions d’euros paralitzav­a l’adjudicaci­ó. Així doncs, ara tot ha quedat en suspens –l’obertura d’aquests negocis hotelers i també la continuïta­t laboral dels seus treballado­rs– en espera que el jutjat competent en aquesta qüestió desbloqueg­i la situació. I queda molt poc temps, atès que si el clima acompanya falta menys d’un mes perquè l’estació estreni temporada. Ricard Font assegura que, pel que fa a les seves competènci­es, l’obertura de l’estació està assegurada.

 ??  ??
 ?? BAQUEIRA BERETI ?? Escalfant motors. L’estació de Baqueira presenta aquest aspecte després de les darreres nevades i preveu obrir el 30 de novembre
BAQUEIRA BERETI Escalfant motors. L’estació de Baqueira presenta aquest aspecte després de les darreres nevades i preveu obrir el 30 de novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain