La Vanguardia (Català)

Els jutges tomben el reglament de Colau per fer consultes

El TSJC considera que la normativa de Barcelona va contra la llei estatal

- SILVIA ANGULO Barcelona

Ada Colau no va poder convocar les consultes que volia –per exemple, sobre la municipali­tzació de l’aigua– durant el mandat anterior pel rebuig de l’oposició i ara el TSJC ha anul·lat la normativa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el reglament de participac­ió ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona. Ha declarat nul·la la normativa perquè considera que té deficiènci­es en el tràmit d’exposició pública i que entra en contradicc­ió amb lleis d’àmbit estatal. Per tant, l’alt tribunal frustra les expectativ­es de l’equip de govern liderat per l’alcaldessa Ada Colau de donar veu a la ciutadania en qüestions com ara la municipali­tzació de l’aigua o sobre el futur nom de la plaça Antonio López. Són dues iniciative­s ciutadanes que l’equip de govern volia tirar endavant aquest mandat després de veure com fracassava en ocasions anteriors per la falta de suports dels grups de l’oposició.

Els serveis jurídics de l’Ajuntament estan analitzant la sentència, que, entre altres aspectes, qüestiona algunes de les competènci­es que atorga la Carta Municipal, ja que argüeix que hi ha una prevalença de la legislació bàsica estatal i que el reglament no “respecta el règim legal bàsic”. El govern local ha anunciat la intenció de presentar un recurs de cassació “per defensar l’aportació que representa aquesta normativa per a l’aprofundim­ent democràtic, especialme­nt en la mesura que preveu formes de democràcia directa com les iniciative­s ciutadanes o les consultes”.

El recurs, interposat per Abogados Catalanes por la Constituci­ón, enterra, sembla que aquesta vegada de manera definitiva, el projecte estrella de Colau amb què pretenia preguntar als ciutadans sobre certes qüestions i projectes de ciutat. Arribats a aquest punt, l’alt tribunal considera que no s’ha seguit un procés totalment transparen­t. En aquest sentit, fa referència al fet que les modificaci­ons introduïde­s al reglament, després del període d’al·legacions, que el tribunal qualifica de “substancia­ls”, haurien d’haver obligat l’Ajuntament a tornar a exposar al públic el document.

A més a més, la secció cinquena de la sala contencios­a administra­tiva considera que la normativa municipal ha d’estar sotmesa la norma estatal i que en el cas del reglament no és així. Entén que no s’acata la legislació de l’Estat i de la comunitat autònoma, ja que “no respecta l’establert” i “tan sols preveu l’aprovació de la iniciativa ciutadana per part del consell municipal, però omet tota referència a la necessitat d’obtenir l’autoritzac­ió del Govern de la nació”.

El reglament de participac­ió ciutadà del govern dels comuns ja va naufragar al ple de l’abril de l’any passat, quan no va obtenir els suports suficients dels grups municipals. Això va obligar a ajornar les consultes que estaven previstes, com ara la municipali­tzació de l’aigua o el bateig de la plaça Antonio López, empresari colonial i l’estàtua del qual es va retirar, amb el nom d’Idrissa Diallo, un immigrant mort al Centre d’Internamen­t d’Estrangers (CIE).

Ara fa un any, l’octubre del 2018, la iniciativa va tirar endavant amb els vots favorables de BComú, PSC, ERC, el regidor no adscrit Gerard Ardanuy i les dues regidores de la CUP. Va ser llavors quan l’alcaldessa es va comprometr­e a celebrar les consultes al llarg del mandat que va començar al juny. Fer-ho abans era impossible a causa del calendari electoral. Aquest ampli acord amb què va tirar endavant el reglament ara és una de les raons esgrimides per l’equip de govern per defensar la normativa. La sentència no només qüestiona la capacitat de l’Ajuntament de Barcelona per celebrar consultes: posa en dubte la facultat dels ajuntament­s per dur-ne a terme.

La celebració de la multiconsu­lta també va generar polèmica per la inversió de més d’un milió d’euros que l’Ajuntament tenia previst de fer per dissenyar el sistema logístic de votació.

Els serveis jurídics estan analitzant la sentència, que qüestiona competènci­es de la Carta Municipal

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Una de les iniciative­s tenia com a objectiu rebatejar la plaça AntonioLóp­ez amb el nom d’Idrissa Diallo
CÉSAR RANGEL / ARXIU Una de les iniciative­s tenia com a objectiu rebatejar la plaça AntonioLóp­ez amb el nom d’Idrissa Diallo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain