La Vanguardia (Català)

TRUMP S’IMPACIENTA AMB L’‘IMPEACHMEN­T’

- Agències

Donald Trump mostra símptomes creixents de nerviosism­e i impaciènci­a amb el procés d’impeachmen­t iniciat per la Cambra de Representa­nts per destituir-lo. El president dels Estats Units –a la imatge, mirant el rellotge al costat del senador Lindsey Graham– hauria intentat que el fiscal general, William Barr, declarés públicamen­t que no ha infringit cap llei, però Barr s’hi va negar.

Donald Trump volia que el fiscal general William Barr sortís en roda de premsa per declarar que no havia vulnerat la llei durant la conversa telefònica que va mantenir el mes de juliol amb el president d’Ucraïna, durant la qual el nord-americà va pressionar Volodímir Zelenski perquè investigué­s els demòcrates.

Ara, Trump està irritat i ha arremès contra els que han difós aquesta informació, en primer lloc contra The Washington Post. A primeres hores d’ahir dijous, Trump va fer un tuit en el qual assegurava que la informació “és absolutame­nt mentida, és només una altra notícia falsa amb fonts anònimes que no existeixen”.

Segons la informació, Barr va rebutjar la petició de Trump, formulada el mes de setembre, just en els dies en què la Casa Blanca va difondre una primera transcripc­ió de la conversa realitzada el 25 de juliol, i que s’ha convertit en la principal evidència del procés d’impeachmen­t que se segueix contra el president americà. Persones coneixedor­es del que ha passat asseguren que Trump ha continuat mostrant en les últimes setmanes obertament la seva irritació cap al rebuig de Barr a parlar públicamen­t en defensa seva.

Els demòcrates investigue­n si Trump va pressionar Ucraïna perquè investigué­s les activitats empresaria­ls en aquell país del fill de Joe Biden, un dels candidats a la presidènci­a l’any que ve. Per això, segons han indicat algunes fonts, el president dels Estats Units hauria retingut alguns ajuts en forma de crèdit al país que presideix Zelenski.

Trump va insistir ahir que no va fer res incorrecte. “Llegeixin la transcripc­ió”, escrivia ahir. “El Departamen­t de Justícia ja ha determinat que la trucada va ser correcta”. El president feia amb això referencia a una declaració de Justícia del mes de setembre passat en què assenyalav­a que la Divisió Criminal “va revisar l’enregistra­ment de la trucada i va determinar, partint dels fets i de la llei vigent, que no hi va haver violació de la legislació financera”. William Barr va protagonit­zar al seu dia una famosa roda de premsa hores abans que es conegués l’informe de 448 pàgines que el fiscal especial Rober Mueller va redactar després d’investigar la ingerència de Rússia en la campanya presidenci­al americana. Barr va difondre durant la seva intervenci­ó un document de quatre pàgines que donava una versió desmanegad­a i incompleta del contingut de l’informe.

 ?? PATRICK SEMANSKY / AP ??
PATRICK SEMANSKY / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain