La Vanguardia (Català)

La història d’un deliri

- Màrius Carol Director

El relat del sumari de la investigac­ió als CDR empresonat­s és la història d’un deliri. De les declaracio­ns d’un dels detinguts en l’anomenada operació Judes es dedueix que tenien intenció d’ocupar el Parlament com a resposta a la sentència de l’1-O. El testimoni de l’Audiència Nacional no només vincula el president de la Generalita­t en l’operació, sinó que l’assenyala com a instigador. Igualment l’instructor dedueix que el grup estava disposat a fabricar explosius i a dur a terme accions contra institucio­ns de l’Estat, Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil.

L’esdevenir del món és una concatenac­ió de desvaris, així que val més no posar la mà al foc per ningú perquè el planeta és ple de bojos que estan esperant idees. Però les forces d’ordre públic han acumulat no només materials, sinó plànols i fins i tot un text reivindica­tiu manuscrit d’un dels investigat­s en aquest cas, que resulten altament inquietant­s. El ministre Josep Borrell va manifestar ahir que caldrà veure quant hi ha de fantasia en aquesta operació i fins a quin punt es tracta d’autofigura­ció èpica en un moment en què Catalunya viu moments d’excitació emocional. El més assenyat en aquests moments és ser prudent, insistir en la presumpció d’innocència i deixar treballar la justícia davant els fets que s’imputen a set membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT), organitzac­ió que s’hauria escindit dels CDR –segons la Guàrdia Civil– per dur a terme actuacions violentes.

Al web d’aquest diari es pot veure un vídeo on un dels detinguts declara els seus plans davant el jutge i revela dades sorprenent­s. Tot i això, la foto àmpliament difosa on es veu un altre dels acusats amb una arma a les mans és una fatxenderi­a, ja que el rifle que enarbora és un Airsoft, que llança boles de 6 mil·límetres i que es pot comprar a Amazon per 24,75 euros.

El president Quim Torra ha desmentit les acusacions, no dona credibilit­at a les informacio­ns aparegudes en les últimes hores i vol ques’aclareixie­nquinescon­dicionss’hanproduït aquestes declaracio­ns, la qual cosa no deixa de ser una insinuació de males pràctiques. Torra és anomenat com a Gàndalf, el bruixot d’El senyor dels

anells, en els enregistra­ments en poder del jutge. Tot molt de pel·lícula. En qualsevol cas, un deliri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain