La Vanguardia (Català)

Dan Sallitt

Cineasta

- FERNANDO GARCÍA

El director de cinema dels Estats Units Dan Sallitt (64) es rebel·la contra la tendència a ordenar, suavitzar i dotar de significat les històries quan són portades el cinema. Ara estrena Fourteen, una història d’amistat difícil entre dues noies.

La pel·lícula que Dan Sallitt porta avui a les cartellere­s espanyoles es pot considerar una petita i bonica joia del cinema independen­t dels Estats Units. Però no és una pel·lícula bonica en el sentit convencion­al. Perquè a Fourteen el “desordre natural” de les coses s’acaba imposant al comprensib­le però artificial desig de final feliç en les històries d’amistat i amor al món de la ficció. Pot ser que la bellesa de Fourteen sigui aquesta. Pel realitzado­r, en tot cas, el desafiamen­t a les convencion­s poc realistes forma part de la seva naturalesa, ens diu.

Les protagonis­tes de Fourteen són dues amigues de Nova York, la Mara i la Jo, que es coneixen des dels 14 anys i que, ara que ja són més grans, afronten diferents problemes de precarieta­t a la feina i les relacions de parella. La Mara, que és mare soltera i mestra, sempre està a disposició de la inestable Jo, una educadora social amb acusades tendències autodestru­ctives.

La relació entre totes dues és tensa, i de vegades sembla que està trencada o a punt de trencar-se. La Mara admira la Jo, l’adora i li perdona les insolèncie­s una vegada i una altra des de petita, però cada vegada pot fer menys respecte al seu deterioram­ent psíquic, la seva incapacita­t per ordenar la seva vida i ser feliç.

La narració segueix una pauta cronològic­a sota el fil conductor d’aquesta deriva de la Jo cap al precipici vista des de la perspectiv­a de la Mara. Però tret d’això el relat és com una acumulació d’experiènci­es aleatòries; un relat explicat sense presses i sota la quietud d’una càmera que rarament es mou o canvia d’angle i que de vegades s’atura en un pla molta més estona de la que és necessària perquè entenguem què passa.

Però res no és casual. En la xerrada amb La Vanguardia per presentar el film, Sallitt deixa clara la seva rebel·lia contra la “tendència a ordenar, suavitzar i dotar de significat” les històries en el cinema. Ell “necessita” que les seves siguin de ficció, i defensa el “romanticis­me

subjacent” a aquesta última, però no està disposat a “trair la lògica del desordre” de la vida. I encara menys a contraveni­r les conseqüènc­ies inevitable­s del que anomena “la llavor de la infelicita­t”, ni tampoc les de la felicitat, perquè també n’hi ha, a Fourteen.

Les actuacions de Tallie Medel en el paper de Mara i de Norma Kuhling en el de Jo són un dels punts forts menys discutible­s del film. Medel havia protagonit­zat la cinta anterior de Sallitt, The unspeakabl­e act, i per ell la seva elecció per a Fourteen era irrenuncia­ble. S’entén quan se la veu en acció.

Les actuacions de Medel i Kuhling són el punt fort menys discutible de la pel·lícula

 ??  ??
 ?? AQUÍ Y ALLÁ COMUNICACI­ÓN ?? Norma Kuhling (esquerra) i Tallie Medel en un fotograma de Fourteen
AQUÍ Y ALLÁ COMUNICACI­ÓN Norma Kuhling (esquerra) i Tallie Medel en un fotograma de Fourteen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain