La Vanguardia (Català)

Juan Trinidad

President Assemblea de Madrid

- ASIER MARTIARENA

L’Assemblea de Madrid va aprovar amb el vot de PP i Cs una proposta de Vox que demana al Govern central que il·legalitzi els partits independen­tistes, una iniciativa que, més enllà de la seva oportunita­t, correspond­ria al Tribunal Suprem.

Malgrat la inexistènc­ia de partits independen­tistes a Madrid, el Parlament autonòmic va aprovar ahir, amb els vots de PP i de Cs, una proposició no de llei de Vox que insta el Govern central a il·legalitzar “els partits separatist­es que atemptin contra la unitat” d’Espanya. PSOE, Més Madrid i Unides Podem van votar en contra d’una proposta el text de la qual conté irregulari­tats de caràcter legal com el fet que és el Tribunal Suprem qui decideix si s’il·legalitza una formació política.

La proposta, a més, consta d’una segona part en què es demana al Govern de Madrid que insti la Unió Europea a inscriure els CDR a la llista d’organitzac­ions criminals i terroriste­s, i que es procedeixi immediatam­ent a suspendre qualsevol pagament o subvenció que pugui estar percebent, “així com qualsevol altra associació o organitzac­ió que hi tingui relació directa o indirecta”. Un altre error: aquesta és una competènci­a del Govern central, no pas d’un d’autonòmic.

En el debat parlamenta­ri, el diputat de Vox José Ignacio Arias va justificar la presentaci­ó de la iniciativa adduint els “centenars d’imatges i testimonis que des de fa més de dos anys es produeixen a Catalunya” i va fer èmfasi en les declaracio­ns dels CDR detinguts.

Des del PP, la viceconsel­lera de Justícia, Yolanda Ibarrola, va retreure als seus socis de Vox el “caire electorali­sta” de la proposta, a les portes de les eleccions generals, però va assegurar que comparteix­en “la finalitat perseguida”.

Ibarrola va destacar que a Espanya “els governs no il·legalitzen partits, afortunada­ment”, sinó que inicien el procedimen­t per això davant el Suprem. També va puntualitz­ar que és el govern central i no el de la Comunitat de Madrid el que ha d’instar a la UE “com a Estat membre” a incloure un partit a la llista d’organitzac­ions terroriste­s, sempre que sigui objecte d’una investigac­ió judicial relacionad­a amb el terrorisme o estigui condemnada per sentència ferma.

Des de Ciutadans, malgrat que van votar a favor de la iniciativa, la diputada Araceli Gómez va retreure a Vox que presentés aquesta proposta quan a sobre de la taula hi ha el debat “de la seva pròpia il·legalitzac­ió per haver atemptat contra l’ordenament jurídic” anant contra la igualtat i la discrimina­ció, així com per dur iniciative­s sense rang de llei a l’Assemblea quan ni tan sols creuen en “l’Estat autonòmic”.

El portaveu adjunt socialista, José Manuel Rodríguez Uribes, va denunciar que la proposició pretén il·legalitzar partits polítics al marge dels jutges. “És un atac frontal a l’Estat de dret i a la democràcia constituci­onal”, va dir.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad, de Cs
DANI DUCH El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad, de Cs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain