La Vanguardia (Català)

La cimentera francesa Lafarge està acusada de finançar el terrorisme

El grup multinacio­nal va pagar 13 milions d’euros a grups gihadistes a Síria

-

Fer negocis en zones de guerra pot resultar rendible però comporta greus problemes ètics i jurídics. Aquest ha estat el cas de la cimentera francesa Lafarge, acusada de finançar els terroriste­s gihadistes, de violar un embargamen­t internacio­nal i de posar en perill el personal de la fàbrica a Síria.

El grup multinacio­nal del ciment va acollir amb alleujamen­t la decisió del Tribunal d’Apel·lacions de París, ahir, d’anul·lar la imputació de “complicita­t amb crims contra la humanitat”. Hauria estat molt greu, un fet sense precedents. Però continuen sent molt seriosos els càrrecs que es mantenen, entre els quals el de finançar el terrorisme, a causa dels 13 milions d’euros que, en els anys 2013 i 2014, la filial Lafarge Cement Syria presumible­ment va pagar a l’organitzac­ió Estat Islàmic (EI) i al Front al-Nusra, franquícia d’Al-Qaida a Síria, per poder continuar operant al país àrab. Lafarge ha admès que havia lliurat diners a grups armats, però nega que hagi finançat el terrorisme. La prioritat absoluta, segons l’empresa, va ser sempre garantir la seguretat del seu personal. A la cimentera se l’acusa també d’haver venut ciment a l’EI i d’haver pagat intermedia­ris per subministr­ar productes a faccions gihadistes.

Com a conseqüènc­ia d’aquest escàndol, el Ministeri de Cultura francès va decidir, el juliol passat, tornar a Lafarge la quantitat de 200.000 euros que l’empresa havia donat per finançar les obres de modernitza­ció del Museu Nacional de l’Edat Mitjana de Cluny, a París. Ja el 2017, l’alcaldia de París va decidir posar final a una col·laboració amb el grup cimenter per al subministr­ament de sorra a una platja al Sena.

Diverses oenagés, com Sherpa, van anunciar que recorreran contra la decisió d’ahir davant el Tribunal de Cassació, ja que creuen que s’ha de mantenir la imputació de complicita­t en crims contra la humanitat per raons ètiques i perquè serveixi de precedent per a altres empreses que operen en zones de guerra.

El cas de Lafarge no és l’únic que ha sortit a la llum a França sobre presència empresaria­l problemàti­ca en una àrea de conflicte. Ahir el diari Le Monde va publicar en portada una informació que afecta la petroliera Total al Iemen.

Segons el diari, unes instal·lacions de Total per produir gas liquat, que estan paralitzad­es des de la primavera del 2015, estan sent utilitzade­s, en part, com a presó secreta. Es tracta de la factoria de Balhaf, al golf d’Aden. És un immens complex, comunicat a un port i a un gasoducte que transcorre durant més de 300 quilòmetre­s de desert fins a un dels jaciments al nord del país.

Testimonis d’Amnistia Internacio­nal, de diverses oenagés i de

EUSEBIO VAL

Una planta inactiva de la petroliera Total és utilitzada com a presó secreta per les tropes dels Emirats

personal enviat per l’ONU fa ben bé dos anys que alerten sobre l’existència del centre de detenció a Balhaf, una presó administra­da per les forces de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA) que disposen allà mateix d’una base militar amb l’aquiescènc­ia del Govern iemenita que sostenen la UEA i l’Aràbia Saudita.

L’empresa Total ignora quan podrà reprendre l’activitat a Balhaf, una planta que va costar 4.300 milions d’euros i que suposava, des del 2009, un 45% dels ingressos de l’Estat iemenita. Fonts oficials de la Unió dels Emirats Àrabs van negar a Le Monde que es practiqui tortura contra els presoners que tenen en poder seu al Iemen –sense citar Balhaf– i van dir que la propaganda en aquest sentit es difon “per desacredit­ar els seus esforços per neutralitz­ar i derrotar Al-Qaida”.

 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ?? Imatge de la planta de la cimentera francesa Lafarge a Síria, per a la protecció de la qual la multinacio­nal va pagar gihadistes
DELIL SOULEIMAN / AFP Imatge de la planta de la cimentera francesa Lafarge a Síria, per a la protecció de la qual la multinacio­nal va pagar gihadistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain