La Vanguardia (Català)

França evacua dos campaments de migrants al nord-est de París

La nova política de Macron arrenca amb el reagrupame­nt de desplaçats

- Agències

Més de 1.600 immigrants van ser evacuats dijous a la matinada al nord-est de París. La policia va buidar de forma pacífica dos grans campaments que presentave­n, segons les autoritats, “problemes de salubritat” per als que hi malvivien. L’operació s’emmarca en la nova política del Govern d’Emmanuel Macron sobre migració.

Amb bosses a la mà, alguns d’ells amb els fills al damunt, d’altres coberts amb mantes sota una pluja inclement, 1.606 persones van ser evacuades a punta de dia per la policia, que els va transporta­r en autocars a una quinzena d’instituts d’ensenyamen­t mitjà i centres d’acolliment repartits per l’Île-deFrance.

La policia va evacuar dos camps d’una extensió del voltant d’un quilòmetre quadrat a cavall dels districtes de Paris-et-la Seine i La

Seine-Saint Denis. En un tercer campament (Porte d’Aubervilli­ers) s’han reagrupat els habitants d’altres campaments de la zona que sumen entre 2.000 i 3.000 persones. La seva evacuació està prevista per a les properes setmanes. Entre els desallotja­ts hi ha un nombrós grup d’afganesos i un de l’Àfrica subsaharia­na. Molts d’ells són famílies amb nens.

Per a l’operació, d’una magnitud inèdita, es van mobilitzar 600 policies. L’evacuació arriba l’endemà de la presentaci­ó per part del Govern d’una nova política de migració controvert­ida en la qual l’Executiu aplicarà quotes en funció de les necessitat­s laborals. Durant la presentaci­ó, el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, es va comprometr­e a evacuar els camps del nord-est de París abans d’acabar l’any.

L’Awa, una ivoriana de 32 anys, dormia en una tenda a Porte la

Chapelle des que va arribar a França fa un any. “Plou, fa fred, no sé on aniré, però està bé anar-me’n d’aquí perquè dormiré sota teulada”, explicava a l’agència Afp. “No podíem permetre que una situació de perill d’aquesta naturalesa es prolongués més dies”, va explicar el prefecte de la policia de París, Didier Lallement, que va recordar el compromís del Govern de “reprendre el control sobre la immigració”.

“Estem canviant el to de les nostres actuacions –va afegir–. Fins ara, fèiem operacions de 200, 300 persones, però no acabàvem mai de buidar els campaments, sempre tornaven o s’omplien de nouvinguts. Aquesta operació significa el zero retorn”. Segons aquesta mateixa font, el problema havia adquirit unes dimensions que anaven més enllà de la qüestió purament migratòria, al convertir-se els campaments en centres d’actuació de grups de delinqüènc­ia que s’havia fet “incontrola­ble”. Només al sector de Porte la Chapelle, va recordar la policia, s’han registrat 213 violacions des de principis del 2019.

Mentre l’espera davant els autocars es prolonga, en Mahar, de 21 anys, originari del Pakistan i arribat a França fa quatre mesos, mostra cicatrius que reflecteix­en els intents de suïcidi que ha protagonit­zat. “Vaig al refugi perquè m’han dit que m’ajudaran a a demanar l’asil a França”.

La qüestió migratòria catalitza moltes de les inquietuds de la societat francesa. Aquest diumenge està prevista una gran manifestac­ió contra l’islamisme. A última hora, tot i això, l’esquerra (el PS, els Verds i França Insubmisa) s’ha despenjat de la convocatòr­ia perquè considera que el lema de la manifestac­ió ha adquirit una deriva islamòfoba.

L’esquerra es despenja de la marxa de diumenge perquè veu que ha adquirit una deriva islamòfoba

 ?? JULIEN DE ROSA / EFE ?? Una de les famílies desallotja­des aquest matinada a París
JULIEN DE ROSA / EFE Una de les famílies desallotja­des aquest matinada a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain