La Vanguardia (Català)

Els túnels de la llibertat

Durant la divisió, unes 300 persones van escapar de l’RDA per vies subterràni­es excavades des de Berlín Oest

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El mur de Berlín, execrable barrera fortificad­a que l’Alemanya comunista va erigir per impedir als ciutadans de sortir a l’exterior, va dividir la ciutat, va separar famílies i amistats, i va truncar carreres i esperances fins a la seva caiguda el 9 de novembre del 1989, fa ara 30 anys. El Mur va provocar dolor, por i mort, però no per això van deixar molts alemanys de la República Democràtic­a Alemanya (RDA) d’arriscar-se a travessar des de Berlín Est la molt vigilada doble muralla per accedir el sector occidental.

Ho van intentar –i moltes vegades ho van aconseguir– amb diferents sistemes: en globus, nedant, camuflats dins de vehicles, en tirolina d’edifici a edifici, fent-se passar per una altra persona, enfilant-se al

Mur en la foscor de pura desesperac­ió... o per via subterràni­a, amb el concurs voluntarió­s de compatriot­es de Berlín Oest, que van excavar túnels. Durant els més de 28 anys en què el Mur va estar dret, es van construir uns setanta túnels per sota dels 155 quilòmetre­s de fortificac­ió, si bé només 19 van resultar viables, i van permetre la fugida d’unes 300 persones, segons l’associació Berliner Unterwelte­n (Subsols Berlinesos), que realitza visites guiades a infraestru­ctures subterràni­es amb història.

Un d’aquells túnels, excavat entre el 1970 i el 1971, i que no va arribar a utilitzar-se perquè un delator va posar sobre avís les autoritats de l’RDA, ara es pot visitar. És un túnel estretíssi­m, en el qual els homes que el van excavar treballave­n de quatre grapes, i del qual només se’n conserva un tram. És possible veure’l a través de dues finestres arqueològi­ques des d’una galeria per a visifronte­ra: tants, construïda en els últims dos anys per Berliner Unterwelte­n, que la va presentar ahir. La galeria es troba al soterrani d’una antiga fàbrica cervesera en un edifici corrent.

“Davant el Mur érem impotents, però no ens resignàvem; alguna cosa calia fer, i així va sorgir la idea”, va explicar Ulrich Pfeifer, de 84 anys, que va participar en l’excavació d’aquest i altres túnels. Què el va moure a fer-ho? “Jo mateix havia fugit de l’RDA a través d’una canalitzac­ió el setembre del 1961, un mes després que comencessi­n a construir el Mur; i com altres companys que havien aconseguit fugir, tots teníem amics i família a l’altre costat, que també volien escapar-se d’aquell Estat de merda, jo els volia ajudar”, va relatar Pfeifer, indignant-se davant el simple record.

Gairebé tots els túnels van ser excavats des del sector occidental. El 1961 un carrer tristament famós, Bernauer Strasse, es va convertir en els edificis d’una vorera van quedar a Berlín Oest, i els de l’altra, a Berlín Est. En aquella zona hi va arribar a haver set túnels en una distància de 350 metres, encara que només tres van arribar a funcionar. El subsol és argilenc, fàcil de cavar.

“Aquest túnel no començava verticalme­nt com d’altres, sinó que era una rampa inclinada que acabava a uns sis o set metres per sota del soterrani i, a partir d’allà, el túnel seguia horitzonta­lment”, va explicar Ulrich Pfeifer, que com a enginyer civil s’encarregav­a dels amidaments. Aquest i altres túnels van ser iniciativa del seu amic Hasso Herschel, de 84 anys, una llegenda a Alemanya ja que amb diferents mètodes va facilitar la fugida d’un miler d’alemanys de l’Est. Herschel, que vivia a Dresden, havia aconseguit creuar Berlín Oest l’octubre del 1961 a través de Checkpoint Charlie amb un fals passaport suís.

El túnel visitable, conegut com a túnel 71, no va aconseguir el seu objectiu. Després de nou setmanes d’excavació, en les quals l’equip no va sortir mai de l’edifici per despistar els espies, una xivatada va activar les autoritats de l’RDA. Amb ultrasons van localitzar el túnel, van encegar el tram que penetrava a Berlín Est, i van detenir els qui tenien previst escapar. Dels tres túnels amb èxit a prop de Bernauer Strasse, destaca el túnel 57, pel qual es van escapar 57 persones entre el 3 i el 4 d’octubre del 1964. “Impression­a veure com la lluita per la llibertat es va fer també sota terra –va dir ahir l’alcalde governador de Berlín, Michael Müller–. Les persones que des de l’Oest van fer això són un exemple de resistènci­a contra el règim de l’RDA”.

“Jo havia fugit el 1961, i volia ajudar familiars i amics a escapar-se també”

L’anomenat túnel 71 no es va arribar a utilitzar; un delator va alertar l’autoritat comunista

 ?? OMER MESSINGER / EFE ?? Ulrich Pfeifer, de 84 anys, que el 1970-1971 va treballar en la construcci­ó de l’anomenat túnel 71, a la presentaci­ó ahir a Berlín
OMER MESSINGER / EFE Ulrich Pfeifer, de 84 anys, que el 1970-1971 va treballar en la construcci­ó de l’anomenat túnel 71, a la presentaci­ó ahir a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain