La Vanguardia (Català)

Toc de queda als videojocs

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Rostres somnolents, deures incomplets, problemes de socialitza­ció, falta d’exercici, augment de les diòptries... Les autoritats xineses no són precisamen­t entusiaste­s dels videojocs, l’addicció als quals consideren que perjudica seriosamen­t la salut dels menors. Per això, s’han proposat de limitar “per decret” el consum establint una mena de toc de queda per als jugadors en línia, una mesura amb la qual aspiren a desenganxa­r els joves de les pantalles.

Les regles són clares. Els menors de 18 anys tindran vetat jugar en línia entre les deu de la nit i les vuit del matí. La resta de dia se’ls permetrà consumir noranta minuts de lleure electrònic (el doble si és cap de setmana o festiu). A més, les noves normes limiten la quantitat de diners que un pot gastar en aquests jocs: 200 iuans (26 euros) al mes per als que tenen entre 8 i 16 anys i 400 iuans (52 euros) per als de la franja que va de 16 a 18 anys.

El que ja no sembla tan clar és com ho executaran les autoritats, ni tampoc quins mètodes seguiran per controlar els joves. Segons la normativa publicada dimarts, els menors hauran d’utilitzar els noms reals i els números d’identifica­ció per iniciar una sessió de joc. “També millorarem i enriquirem gradualmen­t les funcions d’un sistema d’identifica­ció per compartir les dades de temps de joc en totes les plataforme­s, de manera que puguem conèixer i restringir el temps total que cada menor passa jugant-hi”, va assenyalar a l’agència Xinhua un portaveu de l’Administra­ció Nacional de Premsa i Publicacio­ns.

Però no tots creuen que això acabi de funcionar. Al microblog Weibo (el Twitter xinès), molts usuaris dubten de l’eficàcia d’un toc de queda que els menors podrien esquivar recorrent als números d’identifica­ció dels pares, tal com ja fan ara per evitar les restriccio­ns existents per edat. Feta la llei, feta la trampa.

Més enllà de la curiositat que notícies així provoquen, la mesura podria generar un cert impacte econòmic per a un sector dels videojocs que té a la Xina el segon mercat més gran del planeta (tan sols superat pels EUA) i que representa una quarta part dels ingressos mundials.

D’acord amb Xinhua, les noves mesures estan guiades per la doctrina del president xinès, Xi Jinping, el “pensament del qual sobre el socialisme amb caracterís­tiques xineses per a una nova era” va ser emmarcat a la Constituci­ó fa dos anys.

El 2018, el mandatari va criticar els videojocs per contribuir al galopant augment de la miopia entre els nens del gegant asiàtic. Com a conseqüènc­ia, les autoritats van anunciar la creació d’un organisme regulador encarregat de limitar la quantitat de jocs en línia i els llançament­s anuals, desenvolup­ar un sistema de restricció d’edat i reduir la quantitat de temps que els menors hi estan jugant.

Firmes com Tencent, la companyia de jocs més gran del món, de nacionalit­at xinesa, amb títols com

Fortnite, van respondre de manera proactiva limitant a una hora diària el temps de joc permès per als menors de 12 anys (dues hores per als que tenen entre 12 i 18 anys) i van començar a exigir als usuaris proves d’edat i identitat contrastab­les amb els arxius estatals.

Sota el mandat de Xi Jiping, les autoritats també han llançat campanyes per “netejar” de continguts “poc saludables” la internet xinesa, cosa que podria derivar en noves restriccio­ns per a aquells jocs amb continguts sexualment explícits, els que fomentin els jocs d’atzar o que siguin, segons el parer de les autoritats xineses, massa violents.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera que els videojocs creen addicció i poden afectar la salut mental dels que els practiquen. Diversos països ja vinculen els jocs en línia amb patologies mentals i han autoritzat l’obertura de clíniques de desintoxic­ació.

La Xina prohibeix l’accés dels joves als videojocs de nit i només els hi permet 90 minuts de dia

Pequín combat una addicció que afecta la salut i el rendiment dels nens

 ?? GREG BAKER / AFP ?? Perill. Les autoritats xineses creuen que els videojocs són
nocius i han limitat tant el nombre de llançament­s com
l’edat dels jugadors
GREG BAKER / AFP Perill. Les autoritats xineses creuen que els videojocs són nocius i han limitat tant el nombre de llançament­s com l’edat dels jugadors
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain