La Vanguardia (Català)

Sánchez admet l’error d’haver dit que la Fiscalia està a les seves ordres

Incertesa entre dirigents del PSOE: “Tot sembla igual o pitjor que a l’abril”

- JUAN CARLOS MERINO

La sort, pràcticame­nt, està tirada. Els nervis imperen al PSOE, en què la incertesa és màxima, mentre a la Moncloa imposen la seva estratègia electoral i intenten temperar els ànims, segurs d’aconseguir els seus objectius. Amb tot, l’accelerada campanya en què Pedro Sánchez està immers des de finals de setembre –amb l’únic parèntesi de la setmana negra a Catalunya després de la sentència del procés– conclou aquesta nit a Barcelona gairebé atropellan­t-se a si mateixa.

El mateix Sánchez ahir es va veure obligat, abans de res, a llançar aigua a l’incendi que ell mateix havia provocat la vigília endurint el seu discurs contra l’independen­tisme català. Quan va posar sota el seu dictat la Fiscalia General de l’Estat per reforçar el seu compromís que faria tornar a Espanya Carles Puigdemont va irritar tot el gremi fiscal, va donar ales a l’estratègia de defensa de l’expresiden­t de la Generalita­t i va fer el joc a l’independen­tisme. Així doncs, ahir va voler esmenar la plana i, en una entrevista a La Sexta, va atribuir l’error al cansament acumulat. “La Fiscalia, efectivame­nt, és autònoma –va reconèixer–. La veritat és que no vaig ser precís en l’afirmació que vaig fer; són moltes entreviste­s, moltes hores davant un micròfon o una pantalla, i de vegades no s’és precís”. “Fins i tot em contraria una mica”, va admetre, perquè va assegurar que com a president sempre respecta l’autonomia de la Fiscalia i la independèn­cia del poder judicial. Tot un reconeixem­ent, en les seves paraules, que es va equivocar: “Sí, cal ser humil”.

Es va comprometr­e així a “ajudar” tant la Fiscalia com el poder judicial perquè Puigdemont i la resta dels líders independen­tistes pròEls fugs tornin a Espanya i retin comptes davant la justícia.

Un cop entonat el seu particular mea culpa, Sánchez va tornar a posar tots els focus en l’auge de la ultradreta: “Vox és un invent de José María Aznar per desestabil­itzar Mariano Rajoy”, va assegurar. Però ara aquesta ultradreta ha sortit de mare i ha imposat la seva ideologia i la seva agenda al PP i a Ciutadans. Amb aquest mateix missatge d’una ultradreta envalentid­a davant una dreta acovardida, el líder del PSOE va protagonit­zar dos nous mítings, al migdia a Los Alcázares (Múrcia) i a la nit a Castelló.

seus últims missatges electorals són que diumenge es pot votar el PSOE perquè hi hagi un govern o la resta de les opcions polítiques per impedir-ho. La papereta socialista, segons clama, és l’única que pot “trencar el mur del bloqueig i frenar els franquiste­s”.

Des de la Moncloa i Ferraz es transmet oficialmen­t un optimisme moderat: el vaticini és que el PSOE superarà un 30% dels vots i sumarà fins a 137 escons. O, encara que sigui, 130. Ara bé, la inquietud creix exponencia­lment als territoris davant la possibilit­at d’un escenari endimoniat després de la repetició electoral. “Serà molt complicat desbloquej­ar la situació després de diumenge, perquè tot sembla igual o pitjor que a l’abril”, alerta un president autonòmic del PSOE. Un pronòstic que comparteix­en altres dirigents territoria­ls que sempre van qualificar d’error la repetició electoral –“És jugar a la ruleta rusa”–, mentre creuen els dits ja en espera de l’escrutini de les urnes.

Un socialista veterà assumeix que s’han diluït les opcions de desbloquei­g que es podien estudiar al setembre: un Sánchez molt reforçat garantint-se la governabil­itat gràcies a acords amb un Pablo Iglesias escapçat o fins i tot, si sumés, amb un Albert Rivera debilitat. O bé un Pablo Casado tan enfortit que es pogués permetre una “abstenció patriòtica”, ara difícil d’imaginar davant l’auge de Vox. Altres dirigents no es resignen ni llancen la tovallola: “Hi posarem ganes fins al diumenge i ho intentarem aconseguir-ho”. I també hi ha quadres del PSOE que no conceben que no hi hagi solució: “Tinc la seguretat que es desbloquej­arà per força; més inestabili­tat seria impossible d’assumir per la societat, que ho exigirà i no hi haurà manera de continuar bloquejant”. “No serà fàcil –adverteix–, però no tinc cap dubte que hi haurà govern”.

“Hi haurà desbloquei­g; més inestabili­tat seria impossible d’assumir per la societat”, confia un veterà

 ?? DOMENECH CASTELLÓ / EFE ?? Acte electoral del PSOE celebrat ahir a Castelló
DOMENECH CASTELLÓ / EFE Acte electoral del PSOE celebrat ahir a Castelló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain