La Vanguardia (Català)

Podem veu en el gir del líder socialista el camí expedit per créixer

- PEDRO VALLÍN

Unides Podem ha trepitjat l’accelerado­r després de l’explícita inclinació a la dreta del president en funcions, Pedro Sánchez, dilluns en el debat televisat –en què va combinar menyspreus a Podem, receptes punitives per a Catalunya i ortodòxia brussel·lesa a per a la seva política econòmica– i s’ha llançat, no ja a consolidar els seus números de l’abril, sinó a mirar de seduir l’electorat més progressis­ta del PSOE que pugui sentir-se orfe pel gir executat per Pedro Sánchez des del 28 d’abril.

L’últim vídeo de campanya llançat ahir per Unides Podem, pres de l’últim míting d’Iglesias a Galícia, crida en essència al vot dels socialiste­s que haurien volgut un govern de coalició progressis­ta i que estan desconcert­ats amb el gir dels últims mesos i la seva abjuració no només de la coalició de govern sinó dels acords pressupost­aris assolits fa un any. Amb les greus dificultat­s que l’enginy Més País està experiment­ant per enlairar-se del terra i el moviment del PSOE traçant una neta diagonal a estribord, cap a l’ordenancis­me conservado­r, Unides Podem ha vist eixamplar-se el seu carril per captar el vot d’esquerres. Al vídeo, destinat a xarxes socials, Iglesias és explícit amb els seus simpatitza­nts: “Parleu amb els vostres amics i familiars socialiste­s, digueu-los que ens donin una oportunita­t. Crec que hi ha molta gent votant del PSOE, socialiste­s de cor, que saben en el més profund del seu cor que o som nosaltres al govern o el seu partit no farà les coses que ells volen que es facin en aquest país, com derogar la reforma laboral, publicar la llista d’amnistiats fiscals, fer una reforma fiscal progressiv­a, crear empresa pública d’energia, respectar el dret a l’habitatge i intervenir el mercat del lloguer”. Totes les va firmar el PSOE en l’acord de pressupost­os d’ara fa un any.

La campanya de Pablo Iglesias, que abans-d’ahir passava per València i Barcelona, encara el tram final amb l’humor millorat. El seu míting d’ahir a Bilbao també va desbordar l’aforament del Palau Euskalduna i Iglesias va sortir, amb el megàfon a la mà, a demanar disculpes i donar les gràcies als centenars de persones que s’esperaven fora de l’espai i que ja no hi podrien entrar. Potser això explica l’humor sarcàstic que va fer servir en la intervenci­ó. Va acusar Sánchez d’haver-se embrancat en una competició amb la dreta per dir “la burrada més grossa” sobre Catalunya. Es va agradar rememorant la promesa que Sánchez va llançar en el debat de portar Puigdemont, i es va imaginar el president en funcions “al comandamen­t d’un batalló dels GEO arribant en helicòpter a Waterloo”. Va rememorar l’oportunita­t que RNE li va donar de rectificar la seva afirmació del debat i va interpreta­r la sorprenent resposta del president: “I qui controla la Fiscalia?”. Afegint: “Redondo [cap de gabinet de Sánchez] ja no sap on ficar el cap”. I, en al·lusió a la inesperada entrevista del president a La Sexta, va assegurar: “Va dir coses estranyes que li han fet ficar la pota fins al fons en plena campanya i haver de demanar entreviste­s d’última hora a veure si aixeca la cosa”.

 ?? H.BILBAO / EP ?? Pablo Iglesias ahir a Bilbao
H.BILBAO / EP Pablo Iglesias ahir a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain