La Vanguardia (Català)

Urkullu reclama al PSOE que no polititzi la justícia

- JOKIN LECUMBERRI

Perplexita­t a Ajuria Enea per l’ensopegada de Pedro Sánchez. El lehendakar­i Iñigo Urkullu va criticar ahir les “inapropiad­es” declaracio­ns del president en funcions sobre la subordinac­ió de la Fiscalia al Govern central respecte a l’extradició de l’expresiden­t Carles Puigdemont, unes paraules que, va retreure Urkullu, no només són inadequade­s sinó que “agreugen la polititzac­ió de la justícia”.

En aquest sentit, el lehendakar­i va lamentar que la promesa de Sánchez de portar a Espanya Puigdemont –que es va veure obligat a matisar després de la irritació de la judicatura– contribuei­x a alimentar la idea de la poca separació entre poder polític i judicial a l’Estat. Davant això, Urkullu, que de tota manera va mostrar “respecte” per Sánchez, va subratllar que el que s’ha de fer és “preservar la independèn­cia” de jutges i fiscals.

Pel que fa a la conjuntura catalana, el president basc va demanar d’apartar-la dels tribunals i va mostrar la seva convicció per donar “solucions polítiques” a un “problema” de naturalesa també política. Així, va assegurar que cal “reprendre el camí del diàleg i la confiança institucio­nal” i “fer propostes constructi­ves” com a primers passos per desbloquej­ar no només el conflicte català sinó també la “crisi del model d’Estat”.

El candidat del PNB, Aitor Esteban, va criticar en la mateixa línia que des dels principals partits espanyols no se sentin remeis per a Catalunya, tan sols mà dura i més Codi Penal. Així mateix, el polític jeltzale va mostrar preocupaci­ó pel fet que Sánchez plantegés penalitzar la convocatòr­ia de referèndum­s, idea a la qual, va recordar, “sempre s’ha oposat el PSOE” i que, tot i això, “ara presenta com una gran mesura”.

 ?? DAVID AGUILAR / EFE ?? El lehendakar­i Iñigo Urkullu
DAVID AGUILAR / EFE El lehendakar­i Iñigo Urkullu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain