La Vanguardia (Català)

Casado intenta a la desesperad­a recuperar els vots que li pren Vox

El líder del PP arremet contra Sánchez i mostra més duresa amb Catalunya

- CARMEN DEL RIEGO

El PP no comptava amb la pujada fulgurant de Vox que apunten els sondejos i que ha fet miques l’estratègia que li havia anat donant tan bons resultats des del mateix moment en què es va saber que Pedro Sánchez convocava noves eleccions.

Casado pujava en escons dia a dia, i la moderació, a què s’havia apuntat seguint els consells dels principals barons del PP, es va convertir en la fórmula màgica per poder fins i tot somiar amb la possibilit­at de superar el PSOE amb la suma dels vots de Ciutadans i els de Vox.

El president del PP es va dedicar, per això, durant mesos, a la precampany­a, a parlar d’economia, pensant-se que era el que esperaven els ciutadans. Però va arribar la sentència del procés i els aldarulls als carrers de Barcelona, i Vox va recuperar, als sondejos, tots els vots que havia perdut a costa de Ciutadans i fins i tot els que se n’havien anat de Cs al PP.

El gran problema va ser que els populars no tenien cap pla B, i van assistir, primer atònits, a aquella pujada imparable de Vox. Per intentar frenar-ho, Casado va canviar el seu discurs i va endurir el to mentre Catalunya es tornava a convertir en el tema central. És el gran tema que, sempre segons les enquestes, ha disparat el partit de Santiago Abascal.

Però tot indica que el canvi d’estratègia no ha aconseguit frenar Vox. Així que, des del cap de setmana passat, el president del PP ha tornat a reorientar el seu discurs, i ara les seves crítiques més dures ja no són per als independen­tistes, sinó per a Sánchez, en un intent a la desesperad­a de frenar Vox i recuperar espai.

Va començar diumenge fent responsabl­e el president del Govern en funcions del que passés a Barcelona durant la visita, dilluns d’aquesta setmana, del Rei. També el va fer responsabl­e del que pugui passar demà, en la jornada de reflexió, i el 10-N.

FISCALIA

El candidat popular creu que el socialista posa en risc l’entrega de Puigdemont

CONCLUSIÓ

Casado considera que el seu rival del PSOE està “inhabilita­t” per ser president

Ara Casado ha fet un pas més. Ahir va acusar el president del Govern en funcions de “posar en risc l’extradició de Carles Puigdemont i la resta dels polítics independen­tistes pròfugs”. La raó, les declaracio­ns de Sánchez en què assegurava que portaria a Espanya l’expresiden­t de la Generalita­t perquè la Fiscalia depenia de l’Executiu. El candidat socialista fa la rectificac­ió, a parer del líder popular, amb la boca petita.

De totes maneres, i per competir en duresa amb Vox, el president del PP va instar Sánchez que “doni suport a la Fiscalia per actuar contra els violents i contra el senyor Torra, que està al comandamen­t de 16.000 homes armats”, els Mossos.

Casado, que va repartir la seva penúltima jornada de campanya electoral entre Múrcia, Cartagena i València, també va criticar Sánchez per “haver retirat la supervisió pel Govern central dels comptes públics de la Generalita­t”, en una clara actitud, segons la seva opinió, de connivènci­a amb l’independen­tisme que també el va portar, va indicar Casado, a traslladar a Lledoners els polítics independen­tistes presos.

La seva conclusió és que aquestes actuacions “inhabilite­n qualsevol candidat” per ser president del Govern.

En aquest nou discurs de Casado ja només queda un petit espai per parlar d’economia, que és el que volia abordar el líder del PP en aquesta campanya, amb més raó encara després que ahir la Comissió Europea rebaixés les dades de creixement d’Espanya a quatre dècims i mostrés el seu convencime­nt que no complirà l’objectiu de dèficit.

 ?? AITOR ALCALDE / GETTY ?? El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, i Pablo Casado ahir a Sevilla
AITOR ALCALDE / GETTY El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, i Pablo Casado ahir a Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain